Svjetskog dana socijalnog rada ove godine obilježio se 20. ožujka 2018. godine pod nazivom „Promicanje održivog razvoja i zdravih zajednica„.

U Republici Hrvatskoj svjetski dan socijalnog rada tradicionalno se obilježava Danom otvorenih vrata u domovima socijalne skrbi i centrima za socijalnu skrb te različitim aktivnostima regionalnih udruga socijalnih radnika, koje na svom lokalnom području organiziraju stručne skupove, javne tribine, radionice i druge prigodne programe usmjerene na promicanje temeljnih načela naše profesije.

Kao središnji događaj Obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada Hrvatska udruga socijalnih radnika je u suradnji s Udrugom socijalnih radnika Grada Zagreba i Zagrebačke županije 20. ožujka 2018. godine  na  Trgu Petra  Preradovića (Cvjetni  trg) u Zagrebu  organizirala okupljanje  socijalnih radnika, studenata socijalnog rada, predstavnika ustanova socijalne skrbi  i organizacija civilnog društva  koji su  komunicirali s građanima o socijalnim temama i  ulozi profesije  socijalnog rada  i djelatnosti socijalne skrbi u našem  društvu.

Skup se nastavio  u Hotelu  Academia u Zagrebu,  Tkalčićeva 33, s prezentacijom  publikacije  „Vremeplov  socijalnog rada„ kojom je cilj bio upoznati sve koji to  žele  s najvažnijim  događajima i kreatorima socijalnog rada na ovom području i prepoznavanje izazova profesije  u različitim  razdobljima  njenog razvoja.

Nakon toga uslijedila je svečana dodjela nagrada HUSR-a socijalnim radnicama i socijalnim radnicima, te ustanovama i organizacijama civilnog društva koji su svojim djelovanjem doprinijeli razvoju i afirmaciji profesije socijalnog rada i čiji je rad prepoznat kao opće dobro i od posebnog značaja za zajednicu.

Cilj ovogodišnjeg skupa bio je kroz neformalni kontakt  i dijalog s građanima  otvoriti važne teme u svrhu zajedničkog zalaganja za  promjene koje će omogućiti   fleksibilan  sustav socijalne skrbi  prilagođen  potrebama svake  osobe  i  usmjeren na razvoj zdravih zajednica  u kojoj su ljudi  najveća  vrijednost.

Na skupu je sudjelovalo oko 250 stručnjaka s područja cijele Hrvatske.

 

Povodom Svjetskog dana socijalnog rada koji se  obilježio  21. ožujka 2017. godine pod nazivom „Promicanje održivog razvoja i  zdravih zajednica„  Hrvatska udruga socijalnih radnika i udruge članice  HUSR-a  organizirale su  na području cijele Hrvatske brojne  stručne skupove, simpozije, javne tribine, okrugle stolove i druge  aktivnosti kojima je cilj bio ukazati na aktualne  društvene  prilike i osnažiti profesionalnu zajednicu za suočavanje s izazovima  socijalnog rada u  našoj zemlji.

U cilju javne prezentacije djelatnosti socijalne skrbi i  jačanja socijalnih mreža Svjetski dan socijalnog rada u Hrvatskoj se tradicionalno obilježio i kao Dan otvorenih vrata u sustavu  socijalne skrbi .

Središnji stručni skup održao se 21. ožujka 2017. godine od 11.00 do 15.00 sati  u Hotelu  Dubrovnik, Gajeva 1 u  Zagrebu.

Skup je započeo svečanom dodjelom nagrada  HUSR-a  socijalnim radnicama i socijalnim  radnicima, te ustanovama  i organizacijama civilnog društva koji su svojim djelovanjem doprinijeli razvoju i afirmaciji profesije socijalnog rada i čiji je rad prepoznat kao opće dobro i od posebnog značaja  za zajednicu.

Nakon toga povela se Panel diskusija pod nazivom „Različita lica socijalnog rada u Hrvatskoj„ u kojoj su sudjelovali eminentni predstavnici iz različitih razina i  područja  djelatnosti i javnog života  u Hrvatskoj.

Na skupu je sudjelovalo oko 200 socijalnih radnika i drugih stručnjaka iz cijele Hrvatske.

15. ožujka 2016. godine proslavljen je Svjetski dan socijalnog rada s ciljem  zalaganja za prava, dostojanstvo i jednakost  svih ljudi.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana socijalnog rada bila je „Promicanje dostojanstva i vrijednosti ljudi“

U Republici Hrvatskoj svjetski dan socijalnog rada tradicionalno se obilježava Danom otvorenih vrata u domovima socijalne skrbi i centrima za socijalnu skrb te različitim aktivnostima regionalnih udruga socijalnih radnika, koje na svom lokalnom području organiziraju stručne skupove, javne tribine, radnionice i druge prigodne programe usmjerene na promicanje temeljnjih načela naše profesije.

Kao središnji događaj Obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada Hrvatska udruga socijalnih radnika je u suradnji s Udrugom socijalnih radnika Grada Zagreba i Zagrebačke županije 15.ožujka 2016. godine u Zagrebu održala stručni skup pod nazivom „Snaga komunikacije u promicanju dostojanstva i vrijednosti ljudi„. Skup je održan u Starogradskoj vijećnici s početkom u 10 sati.

Na tribini je sudjelovalo oko 200 kolegica i kolega iz svih krajeva Republike Hrvatske.

Uvodnu riječ održali su Milan Bandić, gradonačenik Grada Zagreba, Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika i Štefica Karačić, predsjednica Udruge socijalnih radnika.

Sudionici su imali priliku uživati u predavanju gosp. Tomislava Huića, mag.art.komunikologije uz moderaciju Jelena Pajić, novinarke HRT-a.

Po završetku skupa, sudionici su po prvi puta mogli sudjelovati na podjeli nagrada za socijalni rad koja je održana u palači Dverce s početkom u 12. sati.

Nagrade HUSR-a dodjeljene su:

 1. Jakovu Kudriću – posmrtno – počasna  nagrada Tatjana Marinić
 2. sc. Višnji Fortuna –  godišnja nagrada Jakov Kudrić  (fizička osoba)
 3. Centru za mladež Zaprešić- godišnja nagrada Jakov Kudrić (pravna osoba)
 4. Plakete HUSR-a: (fizičke osobe)
 • Krasanka Glamuzina dipl.soc.radnica – Udruga soc. radnika Grada Zagreba i zagrebačke županije
 • Antonija Maltar, dipl.soc.radnica – Varaždinska udruga soc. radnika
 • Vesna Grubišić Juhas,dipl.soc.radnica –  Udruga soc. radnika istarske županije
 • mr.sc.Iva Josipović- Udruga soc. radnika Rijeka
 • Dorotea Lukša, dipl.soc.radnica  – Društvo soc. radnika Međimurske županije

       Plaketa HUSR-a: (pravna osoba)

 • Caritasov dom za starije i nemoćne „Sv. Kamilo de Lellis „  Vrbovec – Udruga soc. radnika Grada zagreba i zagrebačke županije
 • Dom za starije osobe Dubrovnik – Udruga soc. radnika grada Dubrovnika

 

Socijalni radnici diljem svijeta okupili su se 17.ožujka 2015. godine kako bi obilježili Svjetski dan socijalnog rada zalaganjem za ciljeve utvrđene Globalnim planom za socijalni rad i socijalni razvoj ( 2012.-2016. godine)

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana socijalnog rada bila je „Promicanje dostojanstva i vrijednosti ljudi“.

Neujednačena dostupnost i ciljanost prava i usluga ukazuju na neravnopravan položaj korisnika u sustavu socijalne skrbi. U ovim okolnostima poštivanje načela ljudskih prava i socijalne pravde na kojima je utemeljena naša profesija postaje ozbiljan izazov za praksu socijalnog rada.

U Republici Hrvatskoj ovaj dan obilježen je različitim aktivnostima regionalnih udruga socijalnih radnika, koje su na svom lokalnom području organizirale stručne skupove, javne tribine, radionice i druge prigodne programe usmjerene na promicanje temeljnih načala naše profesije.

Uz podršku Ministarstva socijalne politike i mladih Svjetski dan socijalnog rada i ove godine obilježen je i kao Dan otvorenih vrata u sustavu socijalne skrbi.

Hrvatska udruga socijalnih radnika organizirala je tribinu pod nazivom: „Gdje je (ne)stala socijalna pravda u socijalnom radu?“ koja je održana 17.ožujka 2015. Godine u prostorijama Novinarskog doma s ciljem da se iz perspektive korisnika i stručnjaka ukaže na aktualno stanje u sustavu socijalne skrbi u svrhu osnaživanja struke za socijalnu akciju.

Tribinom je moderirala novinarka Nove TV, Ivana Paradžiković a izlaganja su održali:
Mile Mrvalj i Suzana Ristić, korisnici socijalne skrbi i Štefica Karačić, predsjednica HUSR-a.

Program je upotpunjen izložbom fotografija korisnika Mile Mrvalja.
Na skupu je sudjelovalo oko 150 socijalnih radnika i radnica.

A prigodan pozdravni govor održala je zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš i potpredsjednica Hrvatske komore socijalnih radnika Tatjana Katkić Stanić.

Nekoliko dana poslije, točnije 21.3.2015. godine organizirano je i druženje socijalnih radnika u Gradu madih koje je okupilo oko 40-ak socijalnih radnika/ica. Uz roštilj, zabavno–animacijski program i dobro društvo socijalni radnici imali su se priliku opustiti, upoznati i podružiti.