Svjetski  dan socijalnog rada 2018. godine

Svjetskog dana socijalnog rada ove godine obilježio se 20. ožujka 2018. godine pod nazivom „Promicanje održivog razvoja i zdravih zajednica„.

U Republici Hrvatskoj svjetski dan socijalnog rada tradicionalno se obilježava Danom otvorenih vrata u domovima socijalne skrbi i centrima za socijalnu skrb te različitim aktivnostima regionalnih udruga socijalnih radnika, koje na svom lokalnom području organiziraju stručne skupove, javne tribine, radionice i druge prigodne programe usmjerene na promicanje temeljnih načela naše profesije.

Kao središnji događaj Obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada Hrvatska udruga socijalnih radnika je u suradnji s Udrugom socijalnih radnika Grada Zagreba i Zagrebačke županije 20. ožujka 2018. godine  na  Trgu Petra  Preradovića (Cvjetni  trg) u Zagrebu  organizirala okupljanje  socijalnih radnika, studenata socijalnog rada, predstavnika ustanova socijalne skrbi  i organizacija civilnog društva  koji su  komunicirali s građanima o socijalnim temama i  ulozi profesije  socijalnog rada  i djelatnosti socijalne skrbi u našem  društvu.

Skup se nastavio  u Hotelu  Academia u Zagrebu,  Tkalčićeva 33, s prezentacijom  publikacije  „Vremeplov  socijalnog rada„ kojom je cilj bio upoznati sve koji to  žele  s najvažnijim  događajima i kreatorima socijalnog rada na ovom području i prepoznavanje izazova profesije  u različitim  razdobljima  njenog razvoja.

Nakon toga uslijedila je svečana dodjela nagrada HUSR-a socijalnim radnicama i socijalnim radnicima, te ustanovama i organizacijama civilnog društva koji su svojim djelovanjem doprinijeli razvoju i afirmaciji profesije socijalnog rada i čiji je rad prepoznat kao opće dobro i od posebnog značaja za zajednicu.

Cilj ovogodišnjeg skupa bio je kroz neformalni kontakt  i dijalog s građanima  otvoriti važne teme u svrhu zajedničkog zalaganja za  promjene koje će omogućiti   fleksibilan  sustav socijalne skrbi  prilagođen  potrebama svake  osobe  i  usmjeren na razvoj zdravih zajednica  u kojoj su ljudi  najveća  vrijednost.

Na skupu je sudjelovalo oko 250 stručnjaka s područja cijele Hrvatske.