Obavijest članovima

202

Prema ranijem dogovoru dana 26. svibnja 2021. godine održan je ponovni sastanak predsjednice Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefice Karačić i predsjednika Hrvatske komore socijalnih radnika Antuna Ilijaša s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Josipom Aladrovićem i njegovim suradnicama.

Na sastanku su razmotrene aktualne teme vezane uz Nacrt prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi s naglaskom na mogućnosti nužnih rasterećenja sustava smanjenjem javnih ovlasti i jačanja kapaciteta za  uspješniju i dostupniju zaštitu ranjivih skupina u djelatnosti socijalne skrbi.

U otvorenom dijalogu s Ministrom Aladrovićem razmijenili smo stavove, ukazali na probleme prakse i  potrebe naših korisnika te smo dobili informacije o daljnjim planovima ministarstva u cilju unaprjeđenja djelatnosti.

Dobivena je informacija da pravo na naknadu do zaposlenja neće biti u novom Zakonu o socijalnoj skrbi, dok će osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu kao i status roditelja njegovatelja biti razmatrani da više neće biti prava iz sustava socijalne skrbi sukladno Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Dogovorena je daljnja suradnja i šira rasprava o našim prijedlozima na sljedećem sastanku Radne skupine koji je planiran za idući tjedan.

Hrvatska udruga socijalnih radnika                                     Hrvatska komora socijalnih radnika
Štefica Karačić, diplomirana socijalna radnica                    mr.sc. Antun Ilijaš.ž, diplomirani socijalni radnik

U Zagrebu, 27.05.2021. godine