Svjetski dan socijalnog rada 2022. godine – poziv

#WSWD2022  IZGRADIMO ZAJEDNO ODRŽIVO DRUŠTVO PO MJERI SVAKOGA

Povodom Svjetskog dana socijalnog rada pozivamo vas na stručni skup pod nazivom “Socijalni rad u Hrvatskoj: nove perspektive“ koji će se održati 15. ožujka 2022. godine u  Hotelu Academia u Zagrebu, Tkalčićeva 88 od 10.30 do 14.00 sati.

Socijalni rad kao profesija treba sagledati rizike, prepreke i probleme s kojima se susreće pojedinac, zajednica i društvo u cjelini na lokalnoj i globalnoj razini. Također, nužno je usmjeriti se i na snage, izvore moći i resurse za zadovoljavanje potreba i smanjenje rizika na svim razinama djelovanja. Pri tome je potreban i očekivan proaktivan pristup, uključivanje i suradnja, uvažavanje različitosti i različitih perspektiva, intervencije temeljene na znanju, razumijevanje i korištenje različitih suvremenih pristupa.

Pod utjecajem pandemije, klimatskih promjena i prirodnih katastrofa koje nas sve češće pogađaju mijenja se i društveni kontekst u kojem profesija djeluje, dolazi do propitivanja sustava vrijednosti i  porasta nasilja u društvu, nepovoljnih demografskih promjena, ekonomske i socijalne nesigurnosti što se sve značajno odražava na svakodnevni život ljudi. Ove okolnosti suočavaju socijalne radnike s višestrukim izazovima profesionalnog djelovanja u novim, kriznim situacijama koje zahtijevaju adekvatne profesionalne kompetencije i stalne prilagodbe. Stoga je ovaj skup prilika da razmijenimo vlastita iskustva, da ukažemo na značaj socijalnog rada u društvu i potrebu zajedničkog djelovanja stručnjaka praktičara s donositeljima odluka na razini vlasti u cilju bolje socijalne integracije svih građana.

Svjetski dan socijalnog rada tradicionalno se u našoj zemlji obilježava i kao Dan otvorenih vrata sustava socijalne skrbi. Socijalni radnici u cijeloj  zemlji i ove godine će svoj dan obilježiti  različitim aktivnostima s posebnim naglaskom na zagovaranje socijalne pravde i prava najranjivijih socijalnih skupina, promicanje važnosti ljudskih odnosa, jačanje društvene solidarnosti i globalne povezanosti u cilju izgradnje održivog društva po mjeri svake osobe.

Uvažavajući odluku nacionalnog Stožera za zaštitu od pandemije koronavirusa na ovoj svečanosti “uživo” može sudjelovati najviše 100 osoba sa COVID potvrdama, uključujući uzvanike, predavače, panel liste i dobitnike nagrada za socijalni rad u 2021. godini. Svi zainteresirani članovi HUSR-a i HKSR-a, stručnjaci iz sustava socijalne skrbi i drugih područja djelatnosti, naši suradnici, djelatnici resornog ministarstva, jedinica lokalne i regionalne uprave te druge zainteresirane osobe koje nećemo moći primiti u dvoranu pozvani su da na ovom skupu  sudjeluju virtualnim putem.

Očekujemo da se odazovete ovom pozivu i da svoje sudjelovanje prijavite  najkasnije do 7. ožujka 2022. godine putem ove poveznice.

U slučaju dodatnih pitanja ili poteškoća prilikom prijave kontaktirati tajnicu HUSR-a Mariju Biočić na mail: husr@husr.hr  ili na tel: 01/4550 758, mob: 098/229 167.

Obzirom na ograničavanje broja sudionika vaše prijave biti će obrađene prema redoslijedu dospijeća o čemu ćete biti na vrijeme informirani.

U narednim danima biti će Vam dostavljen Program.

S poštovanjem,

Štefica Karačić, predsjednica HUSR-a
Antun Ilijaš, predsjednik HKSR-a