Poziv na obilježavanje Svjetskog dana socijalnog rada 19.3.2024.

1236

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada pozivamo sve socijalne radnice i socijalne radnike i ostale stručnjake iz sustava socijalne skrbi i drugih područja djelatnosti, naše suradnice i suradnike, predstavnike akademske zajednice, djelatnice i djelatnike resornog ministarstva, jedinica lokalne i regionalne uprave, korisnike i medije na stručni skup koji će se održati 19.ožujka 2024. godine od 10.00 do 14.00 sati u Hotelu Academia u Zagrebu, Tkalčićeva 88.

Svjetski dan socijalnog rada ove godine je posvećen transformativnim promjenama pomažućeg konteksta za zajedničku bolju budućnost korisnika. Živjeti dobro i dostojanstveno u zdravom i sigurnom okruženju temeljno je pravo svake osobe neovisno o njenom spolu, životnoj dobi, kulturnim i drugim obilježjima. Promicanje i zaštita ljudskih prava i socijalne pravde temeljna je uloga socijalnih radnica i socijalnih radnika u cijelome svijetu. Suvremeno doba obilježeno jakim ekološkim, ekonomskim, socijalnim i drugim promjenama vrijeme je velikih izazova i za profesionalne pomagače. Pod teretom društvene odgovornosti koju ima i koju dobiva suvremeni socijalni rad propituje vlastite snage i slabosti i traga za novim profesionalnim identitetom. Primarno usmjeren na prava i potrebe ranjivih osoba u društvu koje ih prihvaća i uključuje, socijalni rad se u budućnosti treba izboriti za profesionalnu neovisnost i steći povjerenje javnosti. U tom kontekstu brigu za dignitet profesije i pomagača treba razumjeti kao zalaganje za dobrobit korisnika socijalnih usluga i zajednica u kojima živimo.

Stručni skup započinje predavanjem Prof. dr.sc. Marine Ajduković pod nazivom Profesionalni stres u socijalnom radu, stara tema u novom društvenom kontekstu nakon kojeg će dr.sc. Antun Ilijaš prikazati rezultate Istraživanja o profesionalnom stresu i zdravlju socijalnih radnica i radnika zaposlenih u Hrvatskom zavodu za socijalni rad.

U završnici radnog dijela ovog skupa održati će se Panel diskusija pod nazivom „Kako dalje, gdje su granice izdržljivosti ? Kako preuzeti društvenu odgovornost za dobrobit korisnika i stručnjaka?„ u kojoj će sudjelovati predstavnici: Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Studijskog centra socijalnog rada, Hrvatske komore socijalnih radnika, Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatske udruge socijalnih radnika.

U drugom dijelu ove svečanosti Hrvatska udruga socijalnih radnika tradicionalno će i ove godine dodijeliti nagrade socijalnim radnicima, ustanovama socijalne skrbi i organizacijama civilnog društva koji su u proteklom razdoblju svojim znanjem , predanošću, inovativnošću i odgovornim stručnim radom značajno doprinijeli razvoju profesije i boljoj zaštiti prava i interesa korisnika i poboljšanju kvalitete života u našem društvu.

Svjetski dan socijalnog rada tradicionalno se u našoj zemlji obilježava i kao Dan otvorenih vrata sustava socijalne skrbi. Pozivamo stoga kolegice i kolege u cijeloj zemlji da i ove godine naš dan obilježe različitim aktivnostima i podijele iskustva vlastite prakse u svojoj lokalnoj zajednici.

Sudjelovanje na stručnom skupu je moguće uživo i putem on line platforme, a biti će prijavljeno za bodovanje nadležnim komorama. Broj mjesta u dvorani je ograničen na 130 mjesta , pa vas pozivamo da se prijavite najkasnije do 14. ožujka 2024.godine.

Za online sudjelovanje potrebno je uključiti se putem linka koji će biti objavljen dan prije obljetnice na web stranici HUSR-a. Poveznica za online prijave će biti dostupna od 1.3.2024. te objavljena na web stranici HUSR-a.

Ljubazno Vas molimo da svoje sudjelovanje potvrdite tajnici Mariji Biočić, najkasnije do 14. ožujka 2024. godine putem ove poveznice.

S poštovanjem,
Štefica Karačić, predsjednica HUSR-a

PROGRAM