Online seminar za voditelje mjera stručne pomoći i voditelje područnih ureda HZSR

559

U okviru programa „Jačanje kapaciteta voditelja mjera u sustavu socijalne skrbi“, Hrvatska udruga socijalnih radnika organizira edukaciju voditelja mjera obiteljsko – pravne zaštite za rad s traumatiziranom djecom i roditeljima, uključujući djecu raseljenu iz Ukrajine.

Naime, kako bi podržali vlasti i druge dionike u zemljama EU-a u koje dolaze ukrajinska djeca i njihove obitelji te ojačali mehanizme, sustav, usluge i infrastrukturu za bolji odgovor na potrebe i prava djece izbjeglica i migranata iz Ukrajine i drugih zemalja, Švicarsko državno tajništvo za migracije SEM i Regionalni ured UNICEF-a za Europu i Središnju Aziju osmislili su humanitarni program kao odgovor na kriznu situaciju uzrokovanu ratom u Ukrajini. Projekt je financiran sredstvima Vlade Švicarske Konfederacije.

Projekt se provodi u suradnji s nacionalnim vladama i institucijama u 6 zemalja Europske unije (Bugarska, Republika Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka).

U Republici Hrvatskoj ga provodi Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s mnogobrojnim partnerima uključujući Hrvatsku udrugu socijalnih radnika s ciljem da djeca u migracijama, uključujući djecu iz Ukrajine imaju pristup integriranoj i visokokvalitetnoj procjeni najboljeg interesa, mjerama zaštite, vođenju slučaja te uslugama u obitelji i zajednici. Više o projektu možete saznati ovdje.

Cilj ove edukacije je jačanje kapaciteta stručnjaka za intervencije s roditeljima koji se suočavaju s dugotrajnim učincima traumatizacije i krizama iscrpljivanja i očekivanjima da budu dovoljno dobri roditelji, kao i osnaživanje stručnjaka za rad s raseljenom djecom i djecom bez pratnje iz Ukrajine.

Voditeljice edukacije su prof. dr. sc. Marina Ajduković i Sanda Lovrić Rupčić, dipl. socijalna radnica; stručnjakinje s velikim iskustvom u ovom području djelatnosti.

Edukacija će se organizirati sa 6 skupina polaznika u razdoblju od srpnja do listopada 2023. godine. Ukupno trajanje edukacije je 6 sati, a održati će se kroz dva modula, tijekom 2 prijepodneva putem zoom platforme (čija će se poveznica dobiti dan prije predavanja) u trajanju od 3 sata u obliku predavanja i interaktivnih radionica s prikazom slučajeva iz prakse. Prvi modul je posvećen pristupu roditeljima koji su imali traumatska iskustva, a drugi djeci.

Sudjelovanje u edukaciji je besplatno za sudionike, a seminar će biti prijavljen za bodovanje strukovnim komorama.

Prva edukacija će se održati 4.7. i 6.7.2023. godine od 8.30. do 12.30 sati. Namijenjena je voditeljima mjera stručne pomoći koji su u svibnju ove godine završili edukaciju za provođenje mjera i trenere educirane za provođenje edukacije te voditelje Područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Molimo sve zainteresirane polaznike da ispunjenu prijavnicu za sudjelovanje dostave najkasnije do 1.7.2023. godine na e-mail Hrvatske udruge socijalnih radnika: maja.drobac@husr.hr

Prijavnica: https://docs.google.com/forms/d/1VtwMxbYt_LjpVeRk1WQ1ivEUki7C80AyRCk_MvHJsQo/edit?pli=1

O preostalim terminima edukacije zainteresirani voditelji mjera stručne pomoći biti će na vrijeme obaviješteni.

 

POZIVNICA