Stručni skup: Osnaživanjem stručnjaka do uspješne integracije azilanata – Zagreb 27.9.2021.

Stručni skup pod nazivom „Osnaživanjem stručnjaka do uspješne integracije azilanata“ održao se dana 27.9. od 12:00-14:00 sati u prostorijama Tribina grada Zagreba, Kaptol 27, Zagreb.

Ovaj stručni skup bio je posvećen završnom predstavljanju projekta koji je Hrvatska udruga socijalnih radnika u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Split i uz podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, te Upravom za europske poslove, međunarodne odnose i fondove europske unije Ministarstva unutarnjih poslova kao nositeljem,  provela u razdoblju od 9. kolovoza 2019. do 9.kolovoza 2021.godine, a financiran je  iz sredstava EU, Fonda za azil, migracije i integraciju i proračuna Republike Hrvatske.

Projekt je bio usmjeren na jačanje sustava socijalne skrbi kao ključnog čimbenika u procesu integracije osoba pod međunarodnom zaštitom. Poznato je kako je naša stručna praksa u radu s osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom još uvijek nedovoljno razvijena te je  bilo potrebno osmisliti edukacije, izraditi potrebne materijale i definirati standarde stručnog rada u ovom izazovnom području djelatnosti. U tom kontekstu Hrvatska udruga socijalnih radnika dobila je  podršku resornog ministarstva za provedbu ovog projekta.

Prema dnevnom redu Skupu su se obratili Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, državna tajnica ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, izv.prof.dr.sc. Olja Družić Ljubotina,koja je prikazala rezultate evaluacijskog istraživanja,iz kojeg je bilo vidno da su  sudionici bilo iznimno zadovoljni svim aspektima provedbe edukacija, te da su se njihov znanja unaprijedila, te da je edukacija poslužila da se artikuliraju potrebe korisnika pod međunarodnom zaštitom.

Članovi projektnog tima dipl.soc.radnik,Domagoj Kronstein i dipl.soc.radnica Sanja Helfrih su iskazali svoje  zadovoljstvo  rada na ovom Projektu iz kojega je na kraju proizašao Priručnik „Uloga socijalne skrbi u procesu integracije osoba s međunarodnom zaštitom“. Centri za socijalnu skrb na području Republike Hrvatske će dobiti svoj primjerak priručnika, a biti će isto tako dostupan i u on line verziji na stranicama Hrvatske udruge socijalne radnih radnika.

Skupu je prisustvovalo 19 sudionika uživo i 50 kolega on line.

Među sudionika u dvorani, su bili predstavnici ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici službe za međuarodnu zaštitu,predstavnici Isusovačke službe za izbjeglice, Centra za kulturu dijaloga, predstavnici službe za prihvat i smještaj Kutina, te članovi projektnog tima.

Na kraju se skupu obratio i azilant  Muhammed Yusuf Yalsiz, inače državljanin Turske. Po struci liječnik. Dobio je azil u kolovozu 2020. godine, a smješten je u stanu u Trnskom u Zagrebu. Muhammed govori tečno hrvatski i engleski. i trenutno provodi vrijeme u učenju hrvatskog jezika, kako bi mogao nakon položene b2 razine nostrificirati diplomu. Planira sa suprugom ostati u Hrvaskoj.

Zahvaljujemo svima koji su bili uključeni u Projekt „Osnaživanjem stručnjaka do uspješne integracije azilanata“!