Štefica Karačić: U Zakon o socijalnoj skrbi ugrađene promjene bez konzultacija struke

634

Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika za N1 je komentirala stanje u tom sustavu.

Za najave ministra Josipa Aladrovića oko novog zakona te Akcijskog plana vezano uz stanje u sustavu socijalne skrbi ocijenila je da “na papiru zvuče dobro”.

“Međutim, mi koji radimo u sustavu socijalne skrbi vidimo da ovaj akcijski plan preskače najbitnije probleme koje sustav prepoznaje, a to je pitanje rasterećenja centra za socijalnu skrb od posla koji ne treba obavljati i sprečavanje sustava da pruža bolje uvjete”, rekla je Karačić.

“Mi smo se u pripremi zakona zalagali prije svega za rasterećenje sustava i za drugačiju strukturu samog sustava socijalne skrbi, što znači za decentralizaciju sustava, a u Akcijskom planu ne samo da nismo dobili ono što smo željeli, nego upravo suprotno, dobili smo puno snažniju centralizaciju sustava s obrazloženjem da će se na taj način uskaditi rad što sigurno neće biti postignuto i na kraju će dodatno destabilizirati sustav”, rekla je Karačić.

“Mi smo kao članovi radnih skupina sudjelovali u pripremi nacrta prijedloga zakona, međutim, dogodilo se posljednjih mjeseci da su u zakon ugrađene stvari oko kojih struka nije konzultirana. Moram za javnost reći da su naši kolege iz prakse snažno reagirali na te promjene i ne podržavaju te promjene”, rekla je Karačić.

Govorila je i o zapošljavanju u centrima socijalne skrbi.

“Velik broj centara već duže vrijeme ima suglasnost za zapošljavanja stručnjaka, a na natječaje se uglavnom ne javljaju stručnjaci, jer ih nema dovoljno. Ne vjerujem da će se time postići značajna promjena”, rekla je.

Dodala je da stalno ukazuju na problem nedostatka radnog kadra. “Znamo kako se to može promijeniti, ali nas se ne čuje. Nema dovoljno političke snage ni volje da se na taj način promijeni sustav i uloga centra u sustavu. Socijalni rad je u Hrvatskoj deficitarna profesija i zbog toga što mali broj socijalnih radnika izlazi sa studija. Imamo i nelojalnu konkurenciju i ulazak na naše tržište socijalnih radnika iz trećih zemalja, koji nemaju potrebne kompetencije. Ne nailazimo na plodno tlo kad je u pitanju suradnja s ministarstvom”, rekla je Karačić.

Nije željela komentirati što bi se moglo naći u novom zakonu, kazavši da bi to bilo preuranjeno, jer je očito da “tekst zakona nećemo vidjeti prije izbora”.

“Mi se još uvijek nadamo i želimo da ministar razumije ono što struka poručuje, jer ne sumnjam u njegove dobre namjere da kao čelna osoba ovog sustava napravi korake naprijed i poboljša djelovanje sustava socijalne skrbi”, rekla je Karačić.