Kako djelotvorno raditi s obiteljima u situacijama konfliktnog razvoda

2991

Obiteljska sekcija Hrvatske udruge socijalnih radnika organizirala je ,povodom Međunarodnog dana obitelji, okrugli stol pod nazivom „Kako djelotvorno raditi s obiteljima u situacijama konfliktnih razvoda“.

Stručni skup je održan u Domu za starije i nemoćne osobe Medveščak 20.svibnja 2015.godine u trajanju od 2 sata.
Moderator na okruglom stolu bila je izv.prof.dr.sc. Slavica Blažeka Kokorić, predsjednica Obiteljske sekcije HUSR-a, a izlaganje su održali:

  1. Mirjana Marčetić Kapetanović, prof. psiholog i Vlasta Grgec-Petroci, dipl. socijalna radnica „Kako unijeti promjene u visokokonfliktne razvode – iskustva provođenja grupnog programa podrške roditeljima tijekom i nakon razvoda
  2. Ana Štimac, dipl. soc. radnica „Dostupnost obiteljskih savjetovališta brakovima u krizi ili dodatni resursi u radu savjetovališta iz iskustva Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije
  3. Tatjana Katkić Stanić, dipl. socijalna radnica „Obiteljska medijacija kao način rješavanja obiteljskih sporova
  4. Iva Žic, dipl. socijalna radnica i Lidija Špančić, dipl. socijalna radnica “Izazovi provođenja mjere NIRS-a u konfliktnim razvodima

Stručni skup okupio je stotinjak stručnjaka humanističkog usmjerenja koji su nakon tematskih izlaganja imali priliku sudjelovati u otvorenoj raspravi.

Osnovni zaključci Okruglog stola su:

  • Obitelj je prva i temeljna odgojna institucija na čiji se rad nadovezuju ostale odgojne institucije
  • U slučajevima konfliktnih razvoda djeca se često koriste kao „alat“ za povredu drugog partnera
  • Roditelji u situacijama konfliktnih razvoda, zaokupljeni osobnim problemima i brigama, često ne mogu prepoznati i zadovoljiti potrebe djece i iznaći način da svom djetetu olakšaju novonastalu situaciju. Ukoliko dožive podršku i razumijevanje, lakše će se uživljavati u poteškoće djeteta i adekvatnije će reagirati na probleme i odgovarati na potrebe djeteta.
  • U Hrvatskoj se pružaju različite vrste usluga i podrške u odnosu na razvedene obitelji i razvedene parove koji ostaju u sukobu:

a) Psihoedukativni programi podrške roditeljima tijekom i nakon razvoda braka
b) Obiteljska medijacija
c) Savjetovanje – individualno, partnersko, bračno, obiteljsko
d) Programi posjećivanja pod nadzorom i praćenih razmjena

  • Iz iskustva klijenata Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije vidimo da su načini traženja pomoći obiteljskog i bračnog savjetovanja isključivo internetom ili upitom klijenta u instituciji /koja također traži internetom/. Nakon izražavanja nezadovoljstva nekih klijenata o dostupnosti savjetovališta – istražili smo 117 savjetovališta u RH od kojih je samo 35% bilo jasno dostupno. Najjasnije su informacije za 17 crkvenih obiteljskih i bračnih savjetovališta i 17 obiteljskih centara.Iako smatramo da postoji dovoljan broj stručnih resursa u cijeloj Hrvatskoj za bračno i obiteljsko savjetovanje oni se kriju iza raznih imena obrta, centara, naziva terapijskih tehnika, udruga i sl.
  • Kao novi institut pomoći i podrške obiteljima tijekom i nakon razvoda braka uvodi se obiteljska medijacija.