3818

simpozij_plakat_2

Hrvatska udruga socijalnih radnika uz financijsku podršku Grada Zagreba organizirala je jednodnevni Simpozij pod nazivom „Osobe s teškoćama mentalnog zdravlja- integrirani ili nevidljivi članovi društva?“, koji je se održao 14.travnja 2015.godine s početkom u 10.00 sati u prostorijama Eurospkog doma Jurišićeva 1/1

Simpozij je organiziran s ciljem povećanja osobnih i profesionalnih kapaciteta stručnjaka za skrb o osobama s teškoćama mentalnog zdravlja i poticanje međuresorne suradnje u cilju integriranja socijalnih i drugih usluga usmjerenih prema osobama s teškoćama mentalnog zdravlja.

Moderator ovog stručnog skupa bila je Karolina Martinuš, dipl.soc.radnica zaposlena u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Lobor grad.

A izlaganja su održali:

 1. Dr.sc. Marijana Kletečki Radović- Studijski centar socijalnog rada „Socijalni rad u području mentalnog zdravlja: jučer, danas, sutra“
 2. Mira Pekeč Knežević- Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom „Položaj osoba s psihosocijalnim teškoćama u Hrvatskom svjetlu UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom“
 3. Dr.sc. Paola Presečki- Psihijatrijska bolnica Jankomir „Sagorjevanje njegovatelja oboljelih od Alzheimerove bolesti“
 4. Maja Pletikosa- Dom za psihički bolesne odrasle osobe Sveti Frane „ Šutnja nije (uvijek) zlato“
 5. Dr.sc. Marija Kušan Jukić- Klinika za psihijatriju Vrapče „Psihosocijalne poteškoće osoba starije životne dobi“

Predsjednica HUSR-a Štefica Karačić uvodno je ukazala na aktualnu situaciju i ulogu sustava socijalne skrbi i profesije socijalnog rada u području promicanja i zaštite prava osoba s teškoćama mentalnog zdravlja i njihove socijalne integracije.

Prigodan pozdravni govor imala je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom mr. Višnja Fortuna, predstavnica Ministarstva socijalne politike i mladih Marina Zelić i predstavnica Hrvatska komore socijalnih radnika Silvija Kancijan.

Program je upotpunila glazbena točka „Filmska glazba“ u izvedbi Trio mandoline.

Simpozij je popratilo oko 190 stručnjaka, prvenstveno socijalnih radnika ali i psihologa, socijalnih pedagoga, edukacijskih rehabilitatora, medicinskih sestara i drugih stručnjaka zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, zdravstvu, obrazovanju, pravosuđu, tijelima državne uprave, regionalne i lokalne samouprave, akademskoj zajednici, civilnim društvima, vjerskim organizacijama i drugim područjima socijalnog rada.

3195

Hrvatska udruga socijalnih radnika obilježava Svjetski dan socijalnog rada 2015 godine po nazivom „ Promicanje dostojanstva i vrijednosti ljudi“.

Socijalni radnici u cijeloj zemlji obilježavaju Dan socijalnog rada organiziranjem stručnih skupova i drugih aktivnosti s ciljem promicanja dobre prakse i zalaganja za prava i interese posebno osjetljivih socijalnih skupina.

Osim toga ovaj dan uz podršku resornog ministarstva tradicionalno obilježavamo Danom otvorenih vrata u ustanovama socijalne skrbi.

Povodom Svjetskog dana socijalnog rada Hrvatska udruga socijalnih radnika organizira tribinu pod nazivom: “Gdje je (ne)stala socijalna pravda u socijalnom radu?”

Tribina će se održati 17.ožujka 2015. godine s početkom u 12:00 sati u prostorijama Novinarskog doma, Perkovčeva 2., u Zagrebu.

Ovim skupom želimo iz perspektive korisnika i stručnjaka ukazati na aktualno stanje u sustavu socijalne skrbi i osnažiti struku za socijalnu akciju.

Socijalni radnici u Republici Hrvatskoj se svakodnevno suočavaju sa sve težim i složenijim posljedicama dugotrajne gospodarske i društvene krize. Potrebe građana za podrškom i pomoći socijalne skrbi se stalno povećavaju, a resursi za pružanje socijalnih usluga sve više ograničavaju, čime je ugrožen dignitet naše profesije.

Neujednačena dostupnost i ciljanost prava i usluga ukazuju na neravnopravan položaj korisnika u sustavu socijalne skrbi . U ovim okolnostima poštivanje načela ljudskih prava i socijalne pravde na kojima je utemeljena naša profesija postaje ozbiljan izazov za praksu socijalnog rada.

U cilju proslave Svjetskog dana socijalnog rada Hrvatska udruga socijalnih radnika i Udruga socijalnih radnika Grada Zagreba i zagrebačke županije poziva socijalne radnice i socijalne radnike dana 21.ožujka 2015. godine u 10.30 sati u Grad mladih, Aleja hrvatske mladeži b.b., u Zagrebu na druženje uz odgovarajući animacijski i zabavni program. Troškovi sudjelovanja u simboličnom iznosu od 30,00 kn plaćaju se na licu mjesta, dok preostali, veći dio troškova koji uključuje i ručak u potpunosti snosi Udruga.

Molimo da popunjene prijavnice pošaljete najkasnije do 16.ožujka 2015.godine. na ovaj e-mail:  ili na broj fax-a: 01/4550 757.

PRIJAVNICA (za druženje)
PRIJAVNICA (za tribinu)

S poštovanjem,

 

Predsjednica HUSR-a
Štefica Karačić, dipl. soc. radnica

1846

Predavanje će se održati 30. 01. 2015., u 19:00 sati, u dvorani VI, Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a voditelj je Kevin McCann, član GATLA-inog edukacijskog tima (Gestalt Associates Training Los Angeles).

Cilj ovog predavanja je podržati sudionike u razumijevanju i bavljenju procesom „coming home” (kao procesa pronalaženja osobnog identiteta) umjesto društveno uvjetovanog procesa „coming out” kod osoba koje se bore s vlastitom seksualnom orijentacijom. Radionica će se baviti problemima koji se u terapijskom procesu “coming home” mogu pojaviti i kod klijenta i kod terapeuta.

Posebna pozornost obratit će se terapeutovim blokadama u terapijskom procesu te internaliziranoj homofobiji i kod klijenta i kod terapeuta. Osvještavanje tih poteškoća može postati vezivno tkivo terapijskog procesa i može biti obostrano podržavajuće u njihovom odnosu.

Kevin je rođen u Lurganu u Sjevernoj Irskoj. Diplomirao je na University College Cork (U.C.C.) Gestalt terapiju i završio poslijediplomski studij iz Integrativnih psihoterapijskih studija.
Nakon završetka treninga na Gestalt Associate Training Los Angeles, postao je certificirani gestalt psihoterapeut, a 2011. godine i jedan od trenera GATLA-e.
Mnogo putuje, predaje o gestalt psihoterapiji, u Irskoj i izvan nje te kao gost predavač gostuje na nekoliko gestalt instituta. Akreditirani je supervisor i ima 30 godina iskustva u poslijediplomskoj edukaciji i treninzima.

Punopravni je član Irish Association of Counseling and Psychotherapy i bivši predsjednik Irskog gestalt društva. Osim što predaje i vodi radionice, Kevin također ima i privatnu praksu u kojoj radi s pojedincima i parovima. Jedan je od osnivača Irish Gestalt Training Instituta, koji nudi trening iz gestalt terapije na (postdiplomskoj) razini.

Vrijeme održavanja predavanja: 30. 01.2015., petak od 19:00-21:00
Mjesto održavanja: Dvorana VI, Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Ivana Lučića 3
Cijena predavanja: 40,00 + PDV = 50 kn po polazniku
Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Ukoliko ste zainteresirani, molimo Vas da se prijavite do 26. siječnja, 2014. na e-mail info@gestaltcentarhoma.hr ili fax (01) 468 32 78 ili preko naše web stranice www.gestaltcentarhoma.hr.

U prijavi navedite:

 • Ime i prezime:
 • Broj telefona:
 • Adresa:
 • E-mail:
 • OIB:

Nakon što se prijavite, dobit ćete potvrdnu obavijest uz podatke za uplatu kotizacije.
Potvrda o uplati kotizacije služi kao ulaznica na predavanje.

S obzirom na iskustvo sugeriramo da se prijavite što ranije kako biste imali prednost, budući da je broj mjesta u dvorani ograničen. Mjesta će se popuniti redoslijedom prijava/uplata.
Ukoliko imate još nekih nejasnoća ili pitanja slobodno pišite ili nazovite na broj telefona 01 468 32 78.

 

2398

Udruga socijalnih radnika Grada Zagreba i zagrebačke županije organizira edukaciju pod nazivom „Integrativni model pružanja podrške beskućnicima“.

Beskućništvo, kao ekstremni oblik siromaštva po svojoj složenosti u brojnim aspektima možemo ubrojiti u sam vrh socijalnih problema.

Problemu beskućništva u Hrvatskoj još uvijek nije posvećena dovoljna pažnja u smislu sustavne, konkretne i jasne vizije u pristupanju i modelima rada s ovom skupinom korisnika. Osobe ostaju relativno dugo u statusu beskućnika, često usamljeni u svojoj borbi da izađu iz njega, iako sustav socijalne skrbi Zakonom o socijalnoj skrbi odnedavno prepoznaje beskućnike kao korisnike sustava , a beskućništvo kao problem privremenog karaktera.

Beskućnici vrlo često navode da im nedostaju informacije o pravima koje mogu ostvarivati iz sustava socijalne skrbi, pa se i zbog toga, a i zbog nedostatka socijalnih veza osjećaju socijalno isključenima. Socijalni radnici su stručnjaci koji su najviše u kontaktu s beskućnicima, no svojevrsna edukacija iz područja pristupa u radu s ovim korisnicima zapravo ne postoji.

Stoga je strukovna udruga prepoznala važnost edukacije i osnaživanja stručnjaka u radu s beskućnicima, te uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom osigurala uvjete za provođenje edukacije.

Edukacija je namijenjena socijalnim radnicima i drugim stručnjacima iz područja sustava socijalne skrbi, zdravstva, zapošljavanja , lokalne uprave, organizacija civilnog društva i vjerskih organizacija .

Dvodnevna edukacija će se održati dana 18. i 19. prosinca 2014. godine s početkom u 09.00 sati u prostorijama Doma za starije i nemoćne osobe Centar, Klaićeva 10 u Zagrebu.

Voditeljice edukacije su doc. dr.sc. Olja Družić Ljubotina i Štefica Karačić, dipl. socijalna radnica koje imaju potrebne kompetencije iz područja socijalnog rada s beskućnicima.

Sudjelovanje u edukaciji je besplatno, a bodovati će se od strane Hrvatske komore socijalnih radnika

Pozivamo vas da se uključite i svoju prijavu za sudjelovanje u edukaciji pošaljete najkasnije do 15.12.2014. godine na husr@zg.t-com.hr ili faxom na broj: 01 / 4550 -757.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti tajnici HUSR-a Cviti Šimić na tel: 4550-757 .

PRIJAVNICA

1657

Hrvatska udruga socijalnih radnika i Udruga socijalnih radnika Grada Zagreba i zagrebačke županije organizira tribinu pod nazivom:

„SIROMAŠNA DJECA – (NE) VIDLJIVA DJECA?„

utorak, 02. prosinca 2014. godine s početkom u 12:00 sati
Tribine grada Zagreba, Kaptol 27, Zagreb

Moderator: Ana Tomašković, novinarka HRT-a


Program:

„Što znači biti siromašno dijete?“
Marijana Kletečki Radović, Pravni fakultet, Studijski centar socijalnog rada
„Siromaštvo djece u Hrvatskoj: stanje i potrebe“
Olja Družić Ljubotina, Pravni fakultet, Studijski centar socijalnog rada
„Siromaštvo djece iz perspektive humanitarne udruge“
Martina Leopold, Humanitarna udruge „Mali zmaj“
„Djeca u riziku od siromaštva- djeca Novske“
Ljiljanka Žunić, Centar za socijalnu skrb Novska

Rasprava

Potaknuti aktualnim gospodarskim i društvenim prilikama ovim skupom želimo otvoriti dijalog o siromaštvu kao višedimenzionalnom problemu i trajnom riziku za uspješan psihofizički razvoj djece, te senzibilizirati struku i javnost za prava djece koja žive u siromaštvu.

Molimo da popunjenu prijavnicu pošaljete najkasnije do 28. studenog 2014. na e-mail: husr@zg.t-com.hr ili na broj fax-a: 01/4550 757.

PRIJAVNICA

1748

Poštovani,

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Hrvatska udruga socijalnih radnika (HUSR), pod pokroviteljstvom Grada Umaga, organiziraju tečaj pod nazivom „Kronične zarazne bolesti – HIV i virusni hepatitisi“ namijenjen socijalnim radnicima i ostalim djelatnicima koji rade u ustanovama socijalne skrbi, centrima za socijalnu skrb, zdravstvenim i drugim ustanovama.

Cilj ovoga tečaja je educirati polaznike o HIV-u i virusnim hepatitisima te općenito povećati njihovu svijest o ovoj problematici.

Tečaj će se održati 20. studenog 2014. godine s početkom u 09.30 sati u Pučkom otvorenom učilištu, Trgovačka br. 6, Umag .

Registracija sudionika počinje u 8.45 sati.

Na tečaju će biti obrađeni sljedeći sadržaji:

 1. Zaraza HIV-om“, prof. dr. sc. Josip Begovac,/ dr. Šime Zekan, spec.inf.
 2. Virusni hepatitisi- javnozdravstveni problem današnjice“, prof. dr. sc. Adriana Vince
 3. Standardne mjere zaštite (HIV i virusni hepatitisi) i njega HIV bolesnika“, Anita Gavranović, bacc.med.techn.
 4. Psihosocijalni rad s osobama pogođenima kroničnim zaraznim bolestima“, Kristina Duvančić, dipl. soc. rad.
 5. Zaštita povjerljivosti podataka“, mr.sc. Sunčana Roksandić Vidlička

Tečaj će biti bodovan od strane Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatska komore edukacijskih rehabilitatora i Hrvatska komore socijalnih radnika.

Sve zainteresirane pozivamo da se prijave putem prijavnice. Popunjenu prijavnicu pošaljite mail adresu husr@zg.t-com.hr ili na fax broj 01/4550 757

Budući, da je sudjelovanje na tečaju besplatmo, molimo sve zainteresirane da svoju prijavu pošalju čim prije zbog ograničenog kapaciteta predavaonica.

 

Predsjednik HUHIV-a
Tomislav Beganović

Predsjednica HUSR-a
Štefica Karačić, dipl. soc. radnica

PROGRAM
PRIJAVNICA

VI_Konferencija_

VI Konferencija socijalnih radnika pod nazivom „Socijalni rad u vrijeme socijalne i ekonomske krize“ u organizaciji Hrvatske udruge socijalnih radnika i pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva socijalne politike i mladih i Grada Zagreba održana je od 15. -17. listopada 2014 godine u Hotelu Antunović u Zagrebu.

Temeljne vrijednosti profesije socijalnog rada od najranijih početaka profesionalnog razvoja promiču ideju socijalne pravednosti, služenja humanizmu, dostojanstva i vrijednosti svakog pojedinca, te vrijednosti pozitivne društvene promjene. Nastala na ideji pružanja podrške pojedincima, grupama i zajednicama u sprječavanju, suočavanju i nadilaženju kriznih situacija profesija socijalnog rada u svim svojim ključnim aspektima tretira krizu kao nezaobilazni dio povijesti, sadašnjosti i budućnosti svakog ljudskog bića. U tom kontekstu suvremeni socijalni rad kontinuirano traži odgovore koji će doprinijeti temeljnim načelima , ciljevima i daljnjem razvoju profesije.

Ova konferencija je omogućila razmjenu iskustava dobre prakse i dijalog o važnim profesionalnim pitanjima koje suvremeni oblici kriznih situacija, s kojima se suočava gotovo cijeli svijet, stavlja pred socijalni rad kao posve nove izazove.

Plenarna izlaganja održali su poznati stručnjaci iz područja socijalnog rada i ekonomije: Dr.sc. Michael Lavalette , Liverpool Hope University, Department of Social Work , Care and Justice , United Kingdom, prof. dr. sc. Mladen Knežević , umirovljeni redoviti profesor Studijskog centra socijalnog rada Pravnog Fakulteta u Zagrebu i Dr. Dubravka Jurlina Alibegović , Ekonomski institut u Zagrebu.

Osim toga, tijekom Konferencije održan je 1 okrugli stol, 25 izlaganja , 7 radionica i 6 poster prezentacija u okviru najvažnijih tematskih cjelina kao što su:

 • Izazovi za profesiju socijalnog rada u vrijeme socijalne i ekonomske krize
 • Podrška osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja u vrijeme socijalne i ekonomske krize
 • Obitelj u vrijeme socijalne i ekonomske krize
 • Potreba za specifičnim znanjima socijalnih radnika o siromaštvu i traumi u vrijeme socijalne i ekonomske krize
 • Problem alkoholizma u kontekstu socijalne i ekonomske krize
 • Djeca i mladi u sustavu socijalne skrbi u vrijeme socijalne i ekonomske krize
 • Rad s osobama starije životne dobi u vrijeme socijalne i ekonomske krize

Interes za ovaj skup je bio iznimno velik . Sudjelovalo je oko 450 stručnjaka, prvenstveno socijalnih radnika, ali i psihologa, socijalnih pedagoga, edukacijskih rehabilitatora, pravnika i drugih stručnjaka zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, zdravstvu, obrazovanju, pravosuđu, tijelima državne uprave, regionalne i lokalne samouprave, akademskoj zajednici, civilnim društvima, vjerskim organizacijama i drugim područjima socijalnog rada.

Na otvorenju Konferencije su uz izaslanicu Predsjednika RH gđa. Zrinku Vrabec Mojzeš, sudjelovali i Gradonačelnik Grada Zagreba gosp. Milan Bandić, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih gđa. Maja Sporiš, zamjenik župana Zagrebačke županije gosp. Rudolf Vujević , predstojnik Studijskog centra socijalnog rada u Zagrebu gosp. Zoran Šućur i drugi uzvanici.

U kratkim govorima uzvanika istaknuta je važnost ovog skupa za profesiju socijalnog rada koji se u vremenu krize svakodnevno suočava s posljedicama koje ona donosi na razini pojedinca, skupina i zajednica, ali i cijelog sustava socijalne skrbi koji je pozvan odgovoriti na potrebe građana i osigurati zaštitu prava i socijalnu sigurnost svake osobe.

Konferenciju su obogatila i djeca iz SOS Dječjeg sela Lekenik predstavom „Mali princ „ i Zbor „ Optimist „ koji je na otvorenju uz ostalo otpjevao i himnu „Lijepa naša domovino“.

Radnu verziju zaključaka VI konferencije socijalnih radnika možete preuzeti OVDJE.
Molimo sve zainteresirane da svoje primjedbe, komentare i nadopune na zaključke dostave na mail adresu husr@zg.t-com.hr

1982

Pozivamo Vas na konferenciju „Kriza i izazovi socijalne države“ koja će se održati 17. listopada 2014. godine u Vijećnici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Konferencija je organizirana povodom 20. godišnjice izlaženja časopisa Revija za socijalnu politiku (1994.–2014.). Cilj je konferencije da se kroz izlaganja i rasprave rasvijetle utjecaji krize na pojedine sustave socijalne politike i na socijalnu državu u cjelini u zemljama jugoistočne Europe (bivše Jugoslavije), koje su imale zajedničko nasljeđe i nalaze se pred sličnim izazovima.

Molimo Vas da svoj dolazak potvrdite do 13.10.2014. godine putem emaila: marina@ceraneo.hr

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Marini Vugec Dimić, također na gore navedeni email.

S poštovanjem,

Glavni i odgovorni urednik Revije za socijalnu politku
prof. dr. sc. Zoran Šućur

POZIV

PROGRAM KONFERENCIJE

1807

Regionalne udruge socijalnih radnika
-delegati Skupštine HUSR-a –

Pozivamo Vas na redovnu godišnju sjednicu Skupštine Hrvatske udruge socijalnih radnika koja će se održati dana 15.10.2014. u 18.00 sati u Hotelu Antunović, Zagreb. Predlažemo sljedeći

D N E V N I    R E D

 1. Otvaranje Skupštine
 2. Izbor Radnog predsjedništva, zapisničara, ovjerovitelja zapisnika i verifikacijskog povjerenstva
 3. Izvještaj Verifikacijskog povjerenstva / utvrđivanje kvoruma Skupštine
 4. Usvajanje predloženog dnevnog reda
 5. Izvješće o radu HUSR-a u proteklom razdoblje ( predsjednica HUSR-a)
 6. Financijsko izvješće HUSR-a u proteklom razdoblju ( tajnica HUSR-a)
 7. Izvješće Nadzornog odbora HUSR-a ( predsjednica Nadzornog odbora )
 8. Izvješće Etičkog povjerenstva ( predsjednica povjerenstva )
 9. Izvješća regionalnih udruga o aktivnostima u proteklom razdoblju
 10. Rasprava i usvajanje izvješća
 11. Usvajanje Pravilnika o dodjeli nagrada za socijalni rad
 12. Odluka o raspodjeli članarina
 13. Razno
 14. Zatvaranje Skupštine

S poštovanjem,

PREDSJEDNICA HUSR-a
Štefica Karačić, dipl socijalna radnica

2180

Novi Obiteljski zakon (Narodne novine, br. 75/2014) koji stupa na snagu 01.09.2014. godine, donosi značajne novine u hrvatski pravni sustav, koje su rezultat znanstvnih i stručnih nastojanja unaprjeđenja obiteljskopravnih instituta na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Bitne novine predstavljaju: novi koncept razvoda braka, plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, pravila komunikacije i odlučivanja roditelja u vezi s djetetom, nova pravila ostvarivanja osobnih odnosa s djetetom, novine određivanja uzdržavanja za djecu, redefiniranje mjera za zaštitu djece, novine u postupku posvojenja, lišenja poslovne sposobnosti i skrbništva, redefiniranje postupka posredovanja kroz nove institute obveznog savjetovanja i obiteljske medijacije.

Obiteljskim sudskim postupcima koji podrazumjevaju koncentraciju obiteljskopravnih procesnih odredbi, u novom su Obiteljskom zakonu sadržane u posebnom dijelu i predstavljaju cjelovit i sveobuhvatan pristup ovoj vrsti sudovanja.

V. znanstveno i stručno interdisciplinarno savjetovanje iz područja obiteljskog prava u organizaciji Pravnog fakulteta u Osijeku pod naslovom „Suvremene teme obiteljskog prava i postupka“ , pružit će stručnjacima koji primjenjuju Obiteljski zakon dvodnevno upoznavanje s bitnim zakonskim novinama kao i širok prostor za interdisciplinarnu stručnu raspravu.

Program konferencije, obrazac za prijavu i informacije o smještaju mogu se pronaći na web stranicama Pravnog fakulteta u Osijeku i HUPZO-a:

http://www.pravos.unios.hr/hupzo/
http://www.pravos.unios.hr/pfo/node/1138