Priručnik: “Ljudska prava i socijalni rad”

3558

Priručnik za škole i stručnjake socijalnog rada
«LJUDSKA PRAVA I SOCIJALNI RAD»

UJEDINJENI NARODI, Geneva i New York, 1994.

NARUDŽBENICA

Naslovnica - Ljudska pravaDugi niz godina se Centar za ljudska prava Ujedinjenih naroda, razvojem programa osposobljavanja i izvještavanja, bavi promoviranjem i zaštitom ljudskih prava. Ovi su programi posebno namijenjeni onim skupinama koje su na pozicijama da mogu utjecati na ljudska prava na nacionalnoj razini: članovima parlamenta i zakonodavnih tijela, sucima, pravnim zastupnicima, državnim odvjetnicima, policijskom i vojnom osoblju, nastavnicima, medijima i članovima nevladinih organizacija. Nedavno proširenje ovih programa navelo je Centar za širenje fokusa na druge ključne struke uključujući zdravstvene i socijalne radnike.

Programi stručnog osposobljavanja za ljudska prava u Centru vode stručnjaci s priznatim stručnim znanjem (kako praktičnim, tako i teorijskim) u relevantnim područjima. Naglasak je stavljen na kreativne, interaktivne metode poduke koje pružaju najbolje mogućnosti za pružanje aktivnog, angažiranog sudjelovanja onih koji sudjeluju u programu.

Kao dio svojih nastojanja u prilagodbi nastave za sudionike, Centar je u procesu izrade nastavnih priručnika koje mogu koristiti i predavači i sudionici. Svaki priručnik sadrži standarde ljudskih prava koja su relevantna za ciljanu skupinu sudionika, zajedno s detaljnim savjetima prikladnih pedagoških tehnika za prenošenje ovih informacija. Predviđa se da će, osim poticanja provođenja stručnog osposobljavanja Centra, ovi priručnici biti vrijedni izvor za organizacije i pojedince koji se bave edukacijom iz ljudskih prava na svim razinama.

Revidirani Priručnik za škole i stručnjake socijalnog rada (prvi put objavljen 1992) je prvi u ovoj značajnoj seriji i priređen je kao zajednički pothvat Centra za ljudska prava i dvije nevladine organizacije – Međunarodne federacije socijalnih radnika i Međunarodne udruge škola za socijalne radnike. Razrađen je s posebnom svrhom povećanja znanja i razumijevanja ove važne skupine stručnjaka u području svih aspekata ljudskih prava i međunarodnih mehanizama koji su stvoreni da bi ta prava štitili.

Očito je da se puno treba učiniti da bi se informiralo ljude o temeljnim ljudskim pravima koje moraju poštovati kad se radi o drugima i koja i sami imaju. To je velika zadaća koja zahtijeva široka nastojanja i privrženost. Priručnik za škole i stručnjake socijalnog rada je značajan korak u ovom prijeko potrebnom nastojanju.