Studijsko putovanje u sklopu projekta “Osnaživanjem stručnjaka do uspješne integracije azilanata”

Studijsko putovanje u sklopu projekta “Osnaživanjem stručnjaka do uspješne integracije azilanata” se održalo od 15. srpnja do 16. srpnja u Grazu, Austriji, kao dvodnevno putovanje na kojem je sudjelovalo 11 kolega, od toga projektni tim (u sastavu; Štefica Karačić, dipl. soc. radnica, Nataša Koražija, dipl. soc. radnica, Sanja Helfrih, dipl.soc.radnica, Ivan Jazvić, dipl. soc. radnik, Marija Biočić, dipl. soc. radnik) zajedno s predstavnicom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike gđom Željkom Grbac, viša stručna savjetnica-specijalistica u Službi za politike za osobe s invaliditetom i druge socijalno osjetljive skupine,te kolegama iz Centara za socijalnu skrb Zagreb, sudionicima edukacija, koordinatorima.

Posjetile su se tri lokacije u Grazu, Austrija.

15. srpnja bili smo u posjeti podružnice udruge Omega u Hartbergu (koordinator Sadika Kostmann) https://www.omega-graz.at/.

Kao transkulturni centar za mentalno i tjelesno zdravlje i integraciju, uključeni su u brojne projekte na području migracija – zdravstva – obrazovanja. Njihov fokus je na savjetovanju, liječenju i praćenju migranata i izbjeglica, promicanju zdravlja i potpori samoodređenju i samopomoći  klijenata

Istog dana smo bili i u posjeti Integracijskom centru – voditeljica gđa Sabina Džalto
https://www.integrationsfonds.at/en/home?tx_solr%5Bq%5D)
Austrijski integracijski fond (ÖIF) fond je Republike Austrije i nudi integracijske usluge na nacionalnoj razini. Nude različite satove njemačkog jezika za određene svrhe i specijalizirane tečajeve koji su prilagođeni potrebama pojedinih industrija.

16. srpnja smo posjetili  Caritas Styria
– g. Karl Lippitz i Berat Ibriqi, voditelj podružnice su nas upoznali s njihovim radom i projektima.

Karl Lippitz nam je predstavio projekte azila i integracije. Posjetili smo i jedan od izbjegličkih domova, gdje su inicijalno smještena djeca bez pratnje, do 14 godina, ali ima i starije djece do 18 godina. U posjetu nas je pratio voditelj izbjegličkog smještaja Caritasa, g. Berat Ibriqi. Hrvatski sustav smještaja i integracije je različit od austrijskog, ali trenutno dobro funkcionira u okvirima malog broja odobrenih međunarodnih zaštita te dosadašnjeg iskustva. Novčane naknade za tražitelje međunarodne zaštite i azilante su značajno više nego u Hrvatskoj, ali su uvjetovane polaženjem obveznog tečaja njemačkog jezika što nije slučaj u Hrvatskoj. U Austriji je poseban naglasak na intenzivnom učenju njemačkog jezika u malim skupinama i pripremi za uključenje na tržište.

Takve projekte i suradnju s poslodavcima u zadnje vrijeme razvijaju i udruge u Hrvatskoj. U Republici Austriji postoji specijaliziran smještaj za djecu bez pratnje-strane državljane u svakoj pokrajini.