Studijsko putovanje u sklopu projekta “Osnaživanjem stručnjaka do uspješne integracije azilanata”

Studijsko putovanje u sklopu projekta “Osnaživanjem stručnjaka do uspješne integracije azilanata” se održalo od 15. srpnja do 16. srpnja u Grazu, Austriji, kao dvodnevno putovanje na kojem je sudjelovalo 11 kolega, od toga projektni tim (u sastavu; Štefica Karačić, dipl. soc. radnica, Nataša Koražija, dipl. soc. radnica, Sanja Helfrih, dipl.soc.radnica, Ivan Jazvić, dipl. soc. radnik, Marija Biočić, dipl. soc. radnik) zajedno s predstavnicom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike gđom Željkom Grbac, viša stručna savjetnica-specijalistica u Službi za politike za osobe s invaliditetom i druge socijalno osjetljive skupine,te kolegama iz Centara za socijalnu skrb Zagreb, sudionicima edukacija, koordinatorima.

Posjetile su se tri lokacije u Grazu, Austrija.

15. srpnja bili smo u posjeti podružnice udruge Omega u Hartbergu (koordinator Sadika Kostmann) https://www.omega-graz.at/.

Kao transkulturni centar za mentalno i tjelesno zdravlje i integraciju, uključeni su u brojne projekte na području migracija – zdravstva – obrazovanja. Njihov fokus je na savjetovanju, liječenju i praćenju migranata i izbjeglica, promicanju zdravlja i potpori samoodređenju i samopomoći  klijenata

Istog dana smo bili i u posjeti Integracijskom centru – voditeljica gđa Sabina Džalto
https://www.integrationsfonds.at/en/home?tx_solr%5Bq%5D)
Austrijski integracijski fond (ÖIF) fond je Republike Austrije i nudi integracijske usluge na nacionalnoj razini. Nude različite satove njemačkog jezika za određene svrhe i specijalizirane tečajeve koji su prilagođeni potrebama pojedinih industrija.

16. srpnja smo posjetili  Caritas Styria
– g. Karl Lippitz i Berat Ibriqi, voditelj podružnice su nas upoznali s njihovim radom i projektima.