Obraćanje djelatnika CZSS Đakovo resornom ministru

640

Poštovani Ministre,

mi u Centru za socijalnu skrb Đakovo suosjećamo s onim što ovih dana proživljavaju naše kolege i kolegice iz CZSS Nova Gradiška, CZSS Ivanić Grad i sve druge kolegice i kolege koji su svakodnevno izloženi prijetnjama, psovkama, nasrtajima i omalovažavanjima od strane naših korisnika i javnosti. MOLIMO da se odmah poduzme sve kako bi se zaštitilo zaposlene u sustavu socijalne skrbi, ne samo od javnog linča i govora mržnje…, već i od mogućih tragičnih ishoda poput onog koji je pogodio nas u srpnju 2019. god. i djelatnike CZSS Split u prosincu 2000. godine. Nismo zaboravili ni slučaj napada na stručnu radnicu CZSS Županja kada je ista napadnuta i ozlijeđena za vrijeme sudske rasprave održanoj pri Općinskom sudu u Županji; ni slučaj u rujnu 2019. god. u Belom Manastiru kada je korisnik ispred zgrade Centra vikao i prijetio „ponoviti će se Đakovo“ i niz drugih slučajeva.

Često se pitamo što smo mi to dobili statusom službene osobe. Dobili smo vrlo malo, skoro ništa, jer i nadalje svaku prijavu koju pokrećemo moramo privatno pokretati. Naravno, sada je potrebno urediti i kaznenu odgovornost službene osobe.

Temelj svakog postupanja u domeni socijalne skrbi je osobni odnos povjerenja s korisnikom. Izgraditi osobni odnos povjerenja s korisnikom nije jednostavan posao koji nam je sada onemogućen dajući medijski prostor građanskim inicijativama čijim predstavnicama je dovoljno da se ispričaju i da im se govor mržnje, psovke i prijetnje smrću zaborave. Nama se od njih nitko nije ispričao za smrt naše kolegice i našeg kolege. Naravno da ispriku ne očekujemo niti je želimo, jer njih više nema upravo zahvaljujući onima koji su tada i danas huškaju ljude na nas i koji su posredno utjecali da dođe do takvog zločina. Otud naše nerazumijevanje za bilo kakve pregovore predstavnika nadležnih institucija s njima i obećavanje nekakve Akademije socijalnog rada. Pitamo se što bi ona trebala biti, možda nešto poput tromjesečne ili pak šestomjesečne obuke za posao socijalnog radnika? Namjerava li se time nas koji smo visoko obrazovani obezvrijediti?

Predstavnice građanskih inicijativa navode da je UZ NJIH veliki broj mladih stručnjaka koji su spremni raditi naš posao i preuzeti naše odgovornosti. Mi iz sustava socijalne skrbi želimo poručiti da su nam potrebni mladi stručnjaci i radujemo se njihovom dolasku u sustav. Međutim, moramo naglasiti da su u sustavu  već zaposleni mladi stručnjaci koji su ovaj posao došli raditi puni entuzijazma, no svaki od njih nakon godinu, dvije rada u struci brzo shvati da postoji istina u onome da je teorija jedno, a praksa drugo. Shvate da su „kupili šarenu lažu“, dolaze u stvarnost u kojoj su izloženi svemu i svačemu, nedostatnom broju zaposlenih, nedostatnom broju smještajnih kapaciteta, osudi, prijetnjama, profesionalnom stresu i sagorijevanju. Bajka koju su živjeli brzo pada u vodu.

Želite li spasiti što se spasiti da, krajnje je vrijeme da stanete uz nas i pokažete da ste naš ministar kojeg osobno nismo birali, ali Vas poštujemo. Odgovornost koje ste se prihvatili je velika, mi nemamo sumnje da ćete uspješno odgovoriti na sve izazove, a najveći izazov trenutno smo mi u sustavu socijalne skrbi. Npr. nikada se ne spominje ono što smo dobroga učinili, no nije važno. Da smo željeli da se priča i piše o našim podvizima i uspjesima ne bismo radili posao koji radimo. Mi nismo željni medijske pažnje, publiciteta i „naslikavanja“. Mi želimo svoj humani poziv raditi u mirnim i sigurnim uvjetima, nastaviti pomagati socijalno ugroženima, žrtvama obiteljskog nasilja, djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, starim i nemoćnim osobama, psihički bolesnim odraslim osobama, ovisnicima, djeci s problemima u ponašanju, svima onima koji iskazuju sociopatološke promjene. Želimo taj posao raditi bez straha je li osoba koja je ušla u Centar došla nauditi nam. Možda i dalje imamo prevelika očekivanja, ali ipak se nadamo da ćete nas, kao naš resorni ministar, zaštititi od svega ovoga što nije dostojno čovjeka pa i nas obezvrijeđenih u sustavu socijalne skrbi.

Djelatnici/ce Centra za socijalnu skrb Đakovo