Priopćenje HUSR-a Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

613

Poštovani,

Molimo Vas da se vašim autoritetom javno založite za zaštitu prava socijalnih radnika i drugih stručnjaka, s posebnim naglaskom na zaštitu digniteta djelatnosti socijalne  skrbi u našem društvu.

Ovaj apel upućujemo vam povodom stalnih, uglavnom neutemeljenih i neprovjerenih napada na našu djelatnost i snažni govor mržnje putem društvenih mreža,  na što struka  ne  može utjecati, a odgovorne službe ne čine ništa da bi se to zaustavilo.

Posljednji slučaj na Županijskom sudu u Rijeci kada je sutkinja Ika Šarić prilikom izricanja presude ubojici maloljetnice u Malom Lošinju bez ikakvih argumenata prozvala socijalnu radnicu nadležnog centra za socijalnu skrb ukazujući na njenu odgovornost za ovu tragediju duboko je  ogorčio i zabrinuo našu struku  koja s pravom očekuje javnu ispriku i hitne dogovore na međuresornoj razini o zaustavljanju daljnje stigmatizacije  socijalne skrbi za svaku  negativnu pojavu u našem društvu.

Imajući u vidu  težinu i složenost kriza s kojima se u posljednje vrijeme suočavamo ovakve poruke s vrlo utjecajnih razina mogu biti okidač za nove fizičke napade na socijalne radnike i tragedije koje smo već doživjeli u Splitu i Đakovu, ali i na  drugim područjima Hrvatske.

U tom kontekstu očekujemo da kao ključni predstavnici ovog resora glasno reagirate na diskriminaciju kojoj smo kontinuirano izloženi na razini javnog sektora.

S poštovanjem,

PREDSJEDNICA HUSR-a
Štefica Karačić, dipl. socijalna radnica

PRIOPĆENJE