Naslovnica Aktualnosti

Uskršnja čestitka

0 154

Poštovane  kolegice  i kolege,

suočeni  s  izazovima epidemije korona virusa, kao i  u mnogim ranijim  kriznim vremenima  socijalni radnici  ostaju uz svoje  korisnike svjesni da je najranjivijim  socijalnim skupinama  upravo sada potrebna  pojačana  podrška, pomoć i zaštita.

Krizna vremena zahtijevaju  krizne  intervencije i  mjere. Neke od tih mjera direktno utječu na našu profesionalnu praksu i nameću prilagodbe u neposrednom radu s korisnicima kako bi se smanjili rizici i sačuvalo zdravlje  korisnika, ali i pomagača.

Radi se o potpuno novim, nepoznatim  i neizvjesnim situacijama  za  koje  nismo pripremljeni, o kojima nismo učili  i  koje od nas zahtijevaju  kreativna rješenja,  veliku odgovornost  i hrabrost.

Znamo da socijalni rad  podrazumijeva  neposredan  kontakt s korisnikom, uvid u njegove životne prilike i intervencije na terenu, tamo gdje osoba živi. U uvjetima ograničenih kretanja i  propisane socijalne distance naše intervencije sada postaju sve složenije. Mnogi socijalni radnici nesebično se tome predaju kako bi bili oslonac, a ponekad i jedina podrška onima koji su sami, izolirani,  siromašni,  bolesni, a ponekad i  zaboravljeni od drugih.

Predanim radom u ustanovama socijalne skrbi gdje se usluge  pružaju bez odgode, 24 sata dnevno socijalni radnici  i drugi pomagači  trude se zaštiti  svoje  korisnike  od infekcije, te ih istovremeno osnažiti da prihvate  i izdrže ograničenja koja  su značajno promijenila njihov život i život njihovih najbližih.

Kao odgovorne osobe u sustavu socijalne skrbi i drugim područjima socijalnog rada mnoge socijalni radnice i socijalni radnici zahvaljujući svojim znanjima i vještinama vođenja i kriznog  upravljanja  uspješno  organiziraju rad   i  život  u  ustanovama  čime uvelike  doprinose  kvaliteti  socijalnih usluga  koja i u  ovim  teškim vremenima ostaje naš prioritet.

Međusobno povezivanje i sustručnjačka podrška koju oduvijek prakticiramo  sada  je  još više  došla do izražaja i  pokazala pravu  vrijednost  u svakodnevnoj praksi socijalnog rada.

S velikim  zadovoljstvom  i ponosom ovim putem zahvaljujem  svima  na  profesionalnom i  odgovornom radu i  empatiji  kojom  dijelimo tešku stvarnost s našim korisnicima i međusobno.

Ujedno  koristim priliku  zaželjeti svima  sretan i blagoslovljen  Uskrs!

Štefica  Karačić,
predsjednica  HUSR-a