Izvješće o radu Udruge socijalnih radnika Istarske županije za 2018/2019. godinu

ČLANSTVO U  HUSR-u

Istarsku udrugu socijalnih radnika u Upravnom odboru Husr-a,  zastupa predsjednica Udruge.

Sjednicama Upravnog odbora Husr-a redovito smo prisustvovali te o njihovom sadržaju i novostima informirali Upravni odbor naše Udruge.

Platili smo članarinu za članstvo u Husr-u za 2018. u iznosu od 1222,00 kuna .U 2018. godini članarinu je platilo 55 članova naše udruge 48 zaposlenih socijalnih radnika i 7 umirovljenika.

UPRAVNI ODBOR

Održane su četiri sjednice Upravnog odbora Istarske Udruge.  Utvrđene su  inicijative za program rada udruge. Dogovorene su aktivnosti oko obilježavanja

Međunarodnog dana socijalnog rada  . Dogovarali smo inicijative za edukacije socijalnih radnika te za njihovu prijavu na Komoru socijalnih radnika.

Donijeli smo prijedloge za osobe koje smo kao udruga predložiti za godišnju povelju Husr-a  za 2018. godinu.  Povelja Husr-a dodijeljena je umirovljenoj socijalnoj  radnici Zorici Drandić dugogodišnjoj radnici i direktorici Centra za socijalnu skrb Pula i stručnoj suradnici u Upravnom odjelu za socijalnu skrb grada Pule. Organizirali smo odlazak u Zagreb kako bismo dali podršku našoj kolegici na svečanosti koja je bila organizirana u hotelu Sheraton.

UČEŠĆE NA STRUČNIM SKUPOVIMA, EDUKACIJE

Poduzeli smo čitav niz organizacijskih aktivnosti radi organizacije Konfrencije socijalnih radnika koja se održala u Puli u hotelu Park Plaza Histria u terminu od 18-20. 10. 2018 .a za koju smo mi kao regionalna udruga suorganizatori.

Bili smo članovi Organizacijskog odbora Konferencije koja je nosila naziv „Socijalni rad između politika i praksi“, predsjednica Vesna Grubišić-Juhas, tajnik Zlatko Bašlin i Doris Ivanković dok su svojim volonterskim radom uvelike pridonijeli kvaliteti Konferencije vrijedni volonteri Davorka Belošević, Blaženka Butorac, Sonja Ružić, Tina Načinović, Dina Bužleta, Andrea Peršin Horvat,  Vlasta Ereš, Loredana Macan, Ana Jurašin, i Marija Tokić.

Organizirali smo i vanjsku radionicu u Domu za odrasle osobe „Vila Marija“ pod nazivom „Iskustva pružatelja usluga u procesu deinstitucionalizacije i širenju mreže usluga u zajednici“. Aktivno su učestvovale naše kolegice Tina Načinović, Doris Ivanković, Edita Tavra, Gordana Helen Šišović te djelatnice Doma za starije osobe Buzet ,Sanja Rupena i Goranka Črnac. Od ostalih kolegica istaknuto predavanje imala je Ivana Vidulin iz Opće bolnice Pula.

U suradnji sa Gerontološkim centrom u Puli , 20.05. organizirali smo tribinu pod nazivom „Zlostavljanje starijih osoba“ koju je vodila prof. Silvija Rusac. Tribina je bodovana od strane Hrvatske komore socijalnih radnika.

OBILJEŽAVANJE AKCIJSKOG DANA SOCIJALNOG RADA

Povodom Međunarodnog dana socijalnog rada  21.03.2019.naša je Udruga  organizirala  stručni skup i druženje na području  grada Buzeta.

Grad Buzet ustupio nam je na korištenje veliku dvoranu Pučkog otvorenog učilišta „Augustin Vivoda“ te nam je dogradonačelnica grada prezentirala socijalni program Buzeta. Predavanje na temu“ Iskustva u procesu deinstitucionalizacije i širenju mreže socijalnih usluga u zajednici „prezentirala je Sanja Rupena zaposlenica, radna terapeutkinja u Domu za starije osobe Buzet. Prezentirala je njihova iskustva u pružanju usluga pomoći u kući na području Čićarije i rad dnevnog boravka u Lanišću. Predavanje je prijavljeno Hrvatskoj komori socijalnih radnika. Prisustvovalo je 64 socijalna radnika iz Istarske županije.

Nakon radnog dijela obišli smo stari grad Buzet uz stručno vodstvo, a nakon toga nastavili smo ugodno druženje u konobi „Volte“.