Naslovnica Aktualnosti

Osvrt sa sastanka predsjednice HUSR-a s ministricom Vesnom Bedeković

0 456

Na poziv ministrice Vesne Bedeković dana 23. kolovoza 2019. godine u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održan je sastanak s predsjednicom HUSR- a Šteficom Karačić. Uz ministricu sastanku su nazočile državna tajnica Marija Pletikosa i načelnica Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb Tatjana Katkić Stanić.

Sastanak je organiziran u cilju međusobnog upoznavanja i dogovora o daljnjoj suradnji strukovne organizacije socijalnih radnika s resornim ministarstvom u provođenju započetih i planiranih aktivnosti od zajedničkog interesa za struku i djelatnost socijalne skrbi

Tom prilikom ministrica je upoznata s ključnim izazovima djelatnosti socijalnog rada i socijalne skrbi i aktivnostima HUSR-a u procesu razvoja i unapređenja profesije socijalnog rada i djelatnosti socijalne skrbi, te bolje zaštite prava ranjivih socijalnih skupina. Posebno je istaknuta uloga HUSR-a i drugih strukovnih organizacija socijalnih radnika u zaštiti digniteta struke i poboljšanju položaja socijalnih radnika .

Svjesna složenosti sustava na čijem je čelu kao i društvenog konteksta koji pred djelatnost socijalne skrbi stalno postavlja ozbiljne izazove ministrica je istaknula da će nastaviti započete projekte i poslove vezane za donošenje novih zakona, kao i sve potrebne aktivnosti usmjerene prema realizaciji dogovora definiranih na sastanku predstavnika struke s predsjednikom Vlade RH koji je održan nakon ubojstva naših kolega u Đakovu.

To se prvenstveno odnosi na bolju tehničku zaštitu zaposlenih u CZSS , reguliranje statusa službene osobe stručnjacima u socijalnoj skrbi, nova zapošljavanja stručnjaka u skladu s financijskim mogućnostima sustava, te zalaganje ministrice i drugih nositelja politika za ravnopravnu poziciju sustava socijalne skrbi na međuresornoj razini.

Posebna tema sastanka bila je posvećena značaju i mogućnostima suradnje u organiziranju kontinuiranih edukacija stručnjaka i njihovog profesionalnog i osobnog osnaživanja kroz stjecanje vještina za neposredan rad s korisnicima, ujednačavanje prakse i standardiziranje djelatnosti primjenom definiranih procedura i postupaka od početnog prepoznavanja rizika, do procjene potreba, planiranja i nužne evaluacije učinaka socijalnih usluga.

Uvažavajući aktualnu situaciju na terenu i opravdani strah stručnjaka za vlastitu sigurnost u obavljanju svakodnevnih poslova dogovoreno je da se osim tehničke zaštite stručnjacima u djelatnosti socijalne skrbi žurno organizira i adekvatna edukacija u cilju smanjenja i prevladavanja profesionalnog stresa i traume i uspješnije samopomoći pomagača.

U razgovoru je prepoznat značaj suradnje i zajedničkog djelovanja resornog ministarstva i struke u unapređenju djelatnosti i promjeni percepcije socijalne skrbi i socijalnog rada u društvu.

Stručnjaci u sustavu socijalne skrbi nisu i ne žele više biti unaprijed određeni krivci za svaki osobni ili obiteljski  problem izložen javnosti, niti žrtve neprimjerene, a često i potpuno neosnovane medijske kritike i javnih napada. U cilju zaštite vlastitog digniteta i sigurnosti javna komunikacija socijalnih radnika u ovakvim situacijama ubuduće treba biti otvorena, konkretna i pravovremena, a svaki linč i neopravdana optužba stručnjaka prijavljen i procesuiran.

Ministrica je zamolila za razumijevanje što zbog brojnih obaveza sada nije u mogućnosti održati sastanke sa predstavnicima svih strukovnih organizacija koje ovim putem poziva na suradnju i zajedničko djelovanje u aktivnostima od međusobnog značaja.