Naslovnica Obavijesti

Zaključci Skupa radnika CZSS Koprivnica

0 469

Duboko smo potreseni tragičnim događajem u Centru za socijalnu skrb Đakovo te smo zgroženi činom njihovog korisnika.

Radnici Centra za socijalnu skrb Koprivnica svom poslu pristupaju odgovorno i savjesno, međutim, izrazito smo uznemireni jer u posljednje vrijeme radimo u atmosferi javnog prozivanja na odgovornost i straha za vlastitu sigurnost. Smatramo da odgovorne osobe, nadležno Ministarstvo, moraju odreagirati na način da isto oštro osude i zaustave, a kako ne bi došlo do novih tragedija.

Ministrica nam je u svom obraćanju poručila: „Ne budimo malodušni, naš poziv uključuje davanje drugima, pomaganje slabijima, razumijevanje tuđih teškoća i po tome smo jedinstveni. Nije to samo profesija, to je i naš način života, života uz one kojima smo mi kao struka potrebni.“ Mi nismo malodušni, svjesni smo izbora svoje profesije, ali to ne podrazumijeva ugrozu vlastitih života. Odgovorno tražimo da nas se kao struku i pojedince zaštiti od verbalnih i fizičkih napada, medijskog linča i govora mržnje.

Trenutno ozračje je posljedica nepovjerenja u sustav kako od strane korisnika tako i onih koji upravljaju tim sustavom, a što je posljednjih mjeseci posebno naglašeno kroz podršku raznim udrugama umjesto da povjerenje prvenstveno bude iskazano stručnim radnicima, pozivanjem javnosti da kritizira rad stručnjaka, prozivanjem radnika Centara za socijalnu skrb na odgovornost čak i onda kada realno ne mogu biti odgovorni.

Tražimo od nadležnih institucija:

  1. Da se radnicima iz sustava socijalne skrb prizna status službene osobe.
  2. Da se koordinira suradnja na razini ministarstava socijalne skrbi, zdravstva, unutarnjih poslova, pravosuđa, obrazovanja, rada, kako odgovornost ne bi spala na jednog čovjeka koji je dužan raditi direktno s rizičnim korisnikom bez odgovarajuće podrške sustava.
  3. Da se izmjeni Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama na način da sustav socijalne skrbi bude uključen u svrhu zaštite najboljeg interesa pacijenata i njihovih obitelji (razmjena nužnih informacija o zdravstvenom stanju pacijenta, uvažavanje procjene stručnjaka o opaženoj promjeni u svakodnevnom funkcioniranju pacijenta/njegove obitelji i odgovarajuća i žurna reakcija zdravstvenih radnika/policije).
  4. Da javne objave i obraćanja Ministarstva u kriznim situacijama na jasan način zaštite radnike socijalne skrbi, a ne da ih se automatski proziva i utvrđuje njihova odgovornost.
  5. Da se Centar za socijalnu skrb ne gleda samo kroz prizmu socijalnog radnika. Sustav socijalne skrbi čine socijalni radnici, pravnici, psiholozi, socijalni pedagozi, administrativni radnici, računovodstveni radnici, vozači, spremačice…
  6. Da se provede najavljeno ukidanje skrbništva po službenoj dužnosti.
  7. Da se uvede beneficirani radni staž prema Zakonu o stažu osiguranja s povećanim trajanjem.
  8. Da se primarno vodi računa o sigurnosti zaposlenika Centara za socijalnu skrb (zaštitarske službe na svim lokacijama, uvođenje skenera metala na ulazu i osiguravajućih kamera, mogućnost tonskog zapisa telefonskih razgovora upućenih na telefonsku liniju Centra, mogućnost uvođenja tihog alarma u kancelarije zaposlenika).
  9. Uređivanje Protokola o postupanju tijekom pripravnosti stručnih radnika CZSS-a i policije (osigurati sigurnost stručnih radnika CZSS-a uz pratnju policijskog službenika), a kako bi se osigurala zaštita dežurnih stručnih radnika.
  10. Da se ujednačeno osiguraju svim Centrima resurse za rad (dovoljan broj zaposlenih, službena vozila nužna za terenski rad, adekvatan prostor za rad…).

Dosadašnja višegodišnja obraćanja radnika iz sustava socijalne skrbi nadležnom Ministarstvu nisu urodila plodom.

U ovom nesigurnom vremenu u kojem se od nas traži da preuzmemo odgovornost za svaki propust koji se dogodi unutar obiteljskog okruženja, očekuje se da preuzmemo odgovornost i za procjenu i predvidimo sve buduće pogreške i događaje, čak i one za koje nemamo prethodnih informacija, mi od osnivača u najmanju ruku očekujemo da preuzme odgovornost za živote svojih radnika.

Radnici Centra za socijalnu skrb Koprivnica