Priopćenje Udruge socijalnih radnika Koprivničko-Križevačke županije povodom tragičnog događaja u Đakovu

Udruga socijalnih radnika Koprivničko-Križevačke županije i ovim putem izražava sućut obitelji, rodbini, prijateljima i kolegama smrtno stradale socijalne radnice Blaženke Poplašen, te pružamo podršku i molimo za ozdravljenje i oporavak stradalog pravnika Ivana Pavića.

Nakon svega ostaje tuga, razočarenje i strah. Nezaštićeni smo u obavljanju posla koji ima ogromne odgovornosti i rizike, a javnost nas doživljava kao neprijatelje i osobe koje su tu radi sebe, a ne radi korisnika. Obavljamo posao koji nam je država delegirala, te moramo poštivati zakone. Umjesto da budemo partneri sa korisnicima i državom, svoje kapacitete trošimo dokazujući da nismo „uhljebi“, te da želimo pomoći i raditi svoj posao. Žalosno je da sve što se događa ide na štetu onih najslabijih, kojima najviše treba pomoć.

Kao strukovna udruga osuđujemo svaki govor mržnje i bilo kakvo poticanje na nasilje!

Mišljenja smo da je potrebno tražiti odgovornost pojedinca za svoje postupke prije svega. Također je bitna i uloga obitelji koja se svakako zanemaruje (npr. član obitelji može odbiti biti skrbnik, dok socijalni radnik mora prihvatiti ulogu skrbnika po službenoj dužnosti).

Ministarstvo za demografiju, obitelj i socijalnu politiku mora početi vjerovati svojim stručnjacima i štititi ih, kako bi nam i javnost počela vjerovati.

I na kraju, krajnje vrijeme je da se sustav unaprijedi, da se akumulirani problemi počnu rješavati, a ne trpati pod tepih, te da se barem pokušaju prevenirati ovakve tragedije.

Sa poštovanjem,

 

UDRUGA SOCIJALNIH RADNIKA
KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE