Čestitka HUSR-a za Svjetski dan socijalnog rada

1492

Socijalni radnici širom svijeta obilježavaju 19.ožujka 2019. godine Svjetski dan socijalnog rada pod zajedničkom nazivom „Promicanje važnosti ljudskih odnosa“.

Usmjeren na čovjeka i njegove potrebe socijalni rad djeluje tamo gdje se odvijaju odnosi među ljudima i zalaže se za promjene koje mogu povećati dobrobit „ slabijih „ i ukupnu kvalitetu života u nekom društvu.

Svojim djelovanjem u zajednici socijalni radnici trajno propituju društvene odnose i promiču socijalnu pravdu kao temeljno načelo profesije pri čemu nailaze na stalna ograničenja i traže saveznike na tom putu.

Kao ključna profesija u sustavu socijalne skrbi djelatnost socijalnog rada u Hrvatskoj često je izložena javnim kritikama kojima se na jednostran, neobjektivan i površan način kroz medije vrednuje rad socijalnih radnika i stvara klima nepovjerenja prema djelatnosti o čemu smo ponovno svjedočili proteklih dana.

Potaknuti aktualnom situacijom obilježavanje Svjetskog  dana socijalnog rada vidimo kao priliku da se snažnije založimo za zaštitu svoga profesionalnog digniteta.

Svjesni vlastite društvene uloge i profesionalne odgovornosti socijalni radnici očekuju nužne promjene koje će unaprijediti sustav socijalne skrbi, poboljšati položaj i zaštitu korisnika i osigurati primjerene uvjete za stručni rad.

Da bi to postigli trebamo žurno zapošljavanje novih stručnjaka, kontinuirano dodatno stručno usavršavanje, adekvatne prostorne i tehničke uvjete ali i promjene na razini međuresornih odnosa koji snažno utječu na našu djelatnost.

U skladu s etičkim kodeksom struke posebno se zalažemo za poštivanje prava socijalnih radnika na neovisno profesionalno djelovanje oslobođeno svakog pritiska i „vanjskih„ intervencija.

Hrvatska udruga socijalnih radnika čestita svim socijalnim radnicama i socijalnim radnicima Svjetski dan socijalnog rada.