IX. Konferencija socijalnih radnika

1527

IX Konferencija socijalnih radnika s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivon „Socijalni rad između politika i prakse“ održan je u Park Plaza Histria u Puli, od 17. – 19. listopada 2018. godine.

Skup je organiziran od strane Hrvatske udruge socijalnih radnika i Udruge socijalnih radnika Istarske županije pod pokroviteljstvom: predsjednice RH gđe. Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva socijalne politike i mladih, Istarske županije, Grada Zagreba i Grada Pule.

Cilj ovogodišnje Konferencije bio je na različitim razinama kritički preispitati odnos prakse socijalnog rada i političko-normativnog okvira koji nastaje kao rezultat kompleksnih procesa donošenja odluka u društvu.

Profesija socijalnog rada je od svoga nastanka bila i ostala povezana s političkim procesima i načinima normiranja društvenih odnosa. Ta povezanost proizlazi iz činjenice da socijalni rad u fokusu ima zaštitu ljudskih prava, ali i iz činjenice da je profesionalno djelovanje socijalnih radnika u najvećoj mjeri definirano zakonodavnim okvirom određene države, zbog čega se socijalni rad ponekad nalazi u kontradiktornoj poziciji.

Konferencija  je omogućila sudionicima razmjenu mišljenja, konstruktivne rasprave, primjere najbolje prakse socijalnog rada, pogled na praksu socijalnog rada iz perspektive korisnika i aktivniju ulogu svakog od nas, s ciljem postizanja pozitivnih promjena.

Prvoga dana Konferencije u dvorani »Ulika« plenarna predavanja održale su Olja Družić Ljubotina  – na temu »Socijalni rad i politika- tako blizu a tako daleko« – te Romana Galić – na temu »Kako je profesija socijalnog rada mijenjala socijalnu politiku Grada Zagreba«.

Osim toga, tijekom Konferencije održano je 38 izlaganja, 5 radionica i 6 poster prezentacija u okviru najvažnijih tematskih cjelina:

Zakoni po mjeri korisnika?                                                

–  Izgubljeni…ima nas još?

 Mrtvo slovo na papiru?

Nećemo politiku u našu butigu?

Na skupu je sudjelovalo više od 650 stručnjaka, prvenstveno socijalnih radnika, ali i psihologa, socijalnih pedagoga, edukacijskih rehabilitatora, pravnika i drugih stručnjaka zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, zdravstvu, obrazovanju, pravosuđu, tijelima državne uprave, regionalne i lokalne samouprave, akademskoj zajednici, civilnim društvima, vjerskim organizacijama i drugim područjima socijalnog rada.

ZAKLJUČCI KONFERENCIJE