Naslovnica Aktualnosti

Osvrt na obilježavanje Svjetskog dana socijalnog rada 2018.

0 564

Socijalni radnici diljem svijeta okupili su se 20. ožujka 2018. godine kako bi obilježili Svjetski dan socijalnog rada.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana socijalnog rada bila je Promicanje održivog razvoja i zdravih zajednica“.

U Republici Hrvatskoj ovaj, za struku značajan dan, obilježen je različitim aktivnostima regionalnih udruga socijalnih radnika, koje su na svom lokalnom području organizirale stručne skupove, javne tribine, radionice i druge prigodne programe usmjerene na promicanje temeljnih načela naše profesije.

S ciljem promicanja struke te vidljivosti naše profesionalne zajednice u javnosti, na Cvjetnom trgu u Zagrebu Hrvatska udruga socijalnih radnika organizirala je socijalnu akciju u obliku javnog skupa pod nazivom „U zdravom društvu zdrav čovjek“. Sadržaj javnog skupa su svojim nastupom upotpunili plesači i plesačice plesne skupine Atomic Dance Factory, a svoj doprinos u aktivnostima na Cvjetnom trgu dale su i volonterke, studentice Studijskog centra socijalnog rada. Javni skup bio je prilika da ustanove socijalne skrbi i organizacije civilnog društva predstave svoje djelovanje javnosti.

Središnji stručni skup, na kojemu je prisustvovalo oko 300 kolega i kolegica, održao se u Hotelu Academia u Zagrebu. Skupom je moderirala novinarka Jelena Pajić. Prigodan pozdravni govor održali su predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš, profesorica Studijskog centra socijalnog rada Marina Ajduković, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Jadranka Ivezić,  u ime gradonačelnika, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić te u ime Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, državna tajnica Marija Pletikosa.

 Jedan od dva središnja događanja koji su obilježili  skup bio je promocija publikacije „Vremeplov socijalnog rada“, autorice Ljiljane Vrbić, a koji sadrži široku lepezu važnih činjenica i događaja koji su pratili razvoj socijalnog rada na ovom području. U izlaganju publikacije sudjelovale su i Marijana Kletečki, Ana Balaband i Jelica Klobučar, koje su svojim subjektivnim osvrtom na pojedino područje „Vremeplova“ publikaciji dale dašak osobnosti. Prezentaciju „Vremeplov socijalnog rada“ možete pogledati OVDJE.

Publikacija je na prodaju te se svi zainteresirani za kupnju mogu obratiti u tajništvo HUSR-a za više informacija.

Dodjela nagrada HUSR-a  socijalnim radnicama i socijalnim radnicima, te ustanovama i organizacijama civilnog društva koji su svojim djelovanjem doprinijeli razvoju i afirmaciji profesije socijalnog rada i čiji je rad prepoznat kao opće dobro i od posebnog značaja za zajednicu bio je najsvečaniji trenutak ovogodišnjeg skupa. Ovom prilikom još jednom čestitamo svim dobitnicima nagrada, a koji su možete pogledati OVDJE.

Video sa Svjetskog dana socijalnog rada možete pogledati na ovom linku ili putem Qr koda: