Naslovnica Aktualnosti

Zajedno za snažniju obitelj – Program vrijedan pet milijuna kuna osigurat će kvalitetnije usluge za obitelji u riziku

0 1274

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, 12. srpnja 2017. godine potpisan je sporazum o suradnji MDOMSP-a i UNICEF-a Hrvatska te Hrvatske udruge socijalnih radnika na nacionalnom programu „Za snažniju obitelj“.

Cilj programa „Za snažniju obitelj”, koji zajedno pokreću Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF u suradnji s partnerima, jačanje je i širenje socijalnih usluga za obitelji s djecom koje su u sustavu socijalne skrbi.

Kako bi stručnjaci u sustavu u svim okolnostima mogli osigurati zaštitu dobrobiti djeteta, važna je učinkovita podrška obiteljima u riziku. Prema podacima, u 2015. godini zabilježen je 6141 slučaj neprimjerene skrbi za dijete. Taj zabrinjavajući broj uključuje tjelesno i mentalno nasilje nad djecom, spolno iskorištavanje, zanemarivanje, zlostavljanje i izrabljivanje koje trpe najmlađi članovi našeg društva. Važnu ulogu u zaštiti njihove dobrobiti ima kontinuirano ulaganje u rad s obiteljima kod kojih se ustanovi neki oblik rizika ili neodgovarajućeg postupanja prema djeci.

„Kroz kontinuiranu podršku našim stručnjacima i suradnicima i njihovu edukaciju s ciljem unapređenja kvalitete rada s obiteljima s djecom, dugoročno bi se osigurale kvalitetne i učinkovite usluge podrške, osobito obiteljima u riziku te prevenirala institucionalizacija djece. Za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi osigurao bi se prioritetan smještaj u specijalizirane i osnažene udomiteljske obitelji. Uz ovakav integrirani pristup stručnjaka i razvoj međuresorne suradnje u sustavnoj podršci obiteljima očekivano je i podizanje svijesti o važnosti obiteljskog okruženja za cjelokupni razvoj djeteta,“ rekla je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Kroz program „Za snažniju obitelj” podržat će se razvoj ljudskih resursa u sustavima socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja i pravosuđa u cilju jačanja usluga za obitelji. Posebna pozornost posvetit će se osnaživanju bioloških obitelji u krizi kroz nove i unaprijeđene usluge koje se temelje na stručnim alatima, promociji udomiteljstva kao humanog oblika alternativne skrbi i na osiguravanju edukacije za udomitelje.

„Cilj ovog nacionalnog programa jest osigurati adekvatnu podršku za svaku obitelj kojoj je ona potrebna. Roditelji i skrbnici u srcu su dobrih politika za djecu, a kako bi oni bili uspješni u pružanju svega onog što dijete treba, i njima je potrebna – podrška. Stoga ovaj program upravo kroz ulaganja u stručnjake, razvoj i širenje usluga namijenjenih obitelji ima za cilj osigurati podršku za najranjivijih 2000 obitelji i 4000 djece. Raduje nas suradnja s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koja će omogućiti kvalitetniju i učinkovitiju skrb za najranjiviju djecu i njihove obitelji te osigurati da i ona dobiju uvjete za razvoj svog punog potencijala”, kazala je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Kroz program će se provesti edukacije za učinkovit rad s obiteljima za 900 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, a 400 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, obrazovanja, zdravstva i pravosuđa sudjelovat će u edukacijama o cjelovitom pristupu u najboljem interesu djeteta. Nastavno na uspjeh programa ‘Rastimo zajedno’ koji je podržao više tisuća roditelja u Hrvatskoj, razvit će se program za rad s roditeljima u riziku od izdvajanja. Ukupna vrijednost programa „Za snažniju obitelj” prelazi pet milijuna kuna.

Uz Hrvatsku udrugu socijalnih radnika, partneri programa „Za snažniju obitelj” jesu i Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno”, Društvo za psihološku pomoć, Sirius – Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanja te Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece.

VIŠE O PROJEKTU: