Udruga socijalnih radnika Grada Karlovca i Karlovačke županije obilježila Svjetski dan socijalnog rada

Udruga socijalnih radnika Grada Karlovca i Karlovačke županije obilježila je ove godine Svjetski dan socijalnog rada na način da je organizirala skup pod nazivom „Socijalni radnici i udomitelji zajedno“ koji je održan 21.03.2017. g. od 11,00 do 12,30 sati u Pučkom otvorenom učilištu

Skup je organiziran u suradnji sa CSS Ogulin, CSS Karlovac, Centrom za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor Karlovac, Domom za odgoj djece i mladeži Karlovac, Udrugom udomiteljskih obitelji Karlovačke županije Drvo života i Pučkim otvorenim učilištem Ogulin.

Na skupu je izlagalo 4 stručne osobe – socijalne radnice iz sustava socijalne skrbi, predstavnica Pučkog otvorenog učilišta te 3 udomiteljice, a izlagalo se o udomiteljstvu u sustavu socijalne skrbi, izazovima i problemima udomiteljstva, iskustvima udomitelja, edukacijama i međusobnoj suradnji.

Ravnateljica CSS Ogulin Valentina Crnjaković Vuković, dipl.soc. radnica uz pozdravni govor i vođenje skupa izložila je definiciju udomiteljstva i udomitelja u zakonodavnom i socijalnom smislu, osobinama koje uz zakonske kriterije trebaju imati udomitelji.

Daliborka Kusić Belić, dipl. soc. radnica u ime Centra za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor Karlovac prezentirala je uslugu savjetovanja i pomaganja koju pruža stručni (mobilni) tim Centra prema rješenju koje izdaje centar za socijalnu skrb, a nudi se obiteljima, udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima glede više različitih aspekata obiteljske problematike.

Sanda Lovrić Rupčić, dipl. soc. radnica u ime Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac prezentirala je također navedenu uslugu savjetovanja i pomaganja obiteljima (primarnim, udomiteljskim ili posvojiteljskima) s aspekta djece i mladih s problemima u ponašanju.
Marina Bubaš, dipl. soc. radnica je u ime tima za udomiteljstvo Centra za socijalnu skrb Karlovac izlagala o razlikama doživljavanja udomiteljstva u odnosu prije Zakona o udomiteljstvu 2008. g. i nakon donošenja Zakona, o velikim očekivanjima od udomitelja, a slabom vrednovanju njihove partnerske uloge od strane stručnjaka drugih struka pa čak i kolega koji nisu u neposrednom radu-partnerstvu s udomiteljem/icom, o nedostatku podrške zdravstvene djelatnosti (patronažnih djelatnika i liječnika) prema kojima se još treba zauzeti i promovirati značaj samog udomiteljstva za korisnika, odnosno pacijenta.

Ružica Salopek, ing. u ime Pučkog otvorenog učilišta izlagala je o progamima koji su verificirani kod Ministarstva obrazovanja, a nude osposobljavanje za njegovatelj/icu, gerontodomaćicu, dadilju i asistenta u nastavi, koji su sastavljeni na načelu etike i morala i s naglaskom na poštivanje dostaojanstva korisnika, ali i uputama kako da osoba kojem je korisnik povjeren na skrb postupi u teškim situacijama. Također nude program osposobljavanja za udomitelje za djecu uz učenje o zdravoj prehrani djece, komunikaciji s biološkim roditeljima, o aktivnostima djeteta, igri i dr.

Nevenka Šoštarić, udomiteljica iz Karlovca koja se tri godine bavi udomiteljstvom prezentirala je svoje viđenje i motive za bavljenje udomiteljstvom za djecu u kojem je od početka bila svjesna da kada udomljava dijete da se radi o „ranjenom“ djetetu, te da i kada ima dijete koje je u otporu spram udomitelja da se najčešće radi o djeci kojima nedostaje „topli“ majčinski zagrljaj, da pristupa udomiteljstvu bez osuđivanja bioloških roditelja „koji vjerojatno nisu ni sami dobili roditeljske zagrljaje pa ih ne znaju ni dati“. Također je navela da je motiv bavljenja udomiteljstvom i „željeti pomoći čovjeku“ te da i po osamostaljivanju udomitelji bi trebali davati podršku odraslom udomljenom djetetu.

Katarina Hrelić, predsjednica Udruge za udomitelje Karlovačke županije Drvo života iz Ogulina koja djeluje od 2005. g. izvijestila je nazočne o postojanju kriznog stožera Udruge u slučaju kriznih situacija udomitelja ili korisnika. Istakla ponos Udruge, odnosno događaj kada je 2010. g. udomiteljica za djecu Marija Puškarić iz Ogulina dobila nagradu „Ponos Hrvatske“.

Također je prezenitirala suradnju s ostalim udomiteljskim udrugama u Hrvatskoj.

Milena Pavlović, u ime Saveza udruga udomitelja Hrvatske upoznala je nazočne s uključenosti Udruge Drvo života u prijedloge odredbi novog zakona o udomiteljstvu te već dugogodišnjim nastojanjima ozakonjenja profesionalizacije udomiteljstva.

Na kraju skupa su ravnateljica CSS Ogulin i predsjednica Udruge Drvo života zahvalile i predale zahvalnicu i bukete cvijeća udomiteljici za djecu Ankici Bulić iz Ogulina koja je uspješno skrbila i odgojila korisnike (sestru i dvojicu braće) od djetinjstva (2000g.) do sadašnjeg osamostaljenja kada je status udomitelja i prestao, ali djeca još uvijek žive uz nju i dalje im je svesrdna podrška u svakodnevnom životu.

Zahvaljujemo svim navedenim ustanovama, pojedincima, medijima i nazočnima na skupu što su uveličali Svjetski dan socijalnog rada 2017. g. te pomogli u prezentiranju struke socijalnih radnika.