Sastanak s ministricom

1318

Na inicijativu Hrvatske udruge socijalnih radnika dana 05. 05. 2016. godine u Ministarstvu socijalne politike i mladih održan je sastanak s ministricom Bernardicom Juretić i pomoćnicom ministrice Majom Vučinić Knežević, te suradnicama.

Uz predsjednicu HUSR-a Šteficu Karačić sastanku su prisustvovale Tatjana Katkić Stanić, predsjednica Udruge socijalnih radnika Grada Zagreba i zagrebačke županije, Snježana Bubenik, predsjednica Nadzornog odbora i Gordana Daniel članica Izvršnog odbora HUSR-a.

Povod za održavanje ovog sastanka bilo je predstavljanje rada HUSR-a i zalaganje za suradnju koja će doprinijeti boljoj zaštiti najosjetljivijih socijalnih skupina i poboljšanju standarda profesije socijalnog rada.

U ugodnom i konstruktivnom razgovoru ukazali smo na prepreke i probleme sa kojima se usrećemo u svakodnevnoj praksi. Otvorena su pitanja organizacije sustava socijalne skrbi, položaja i uloge stručnjaka, profesionalnih rizika i odgovornosti, međuresornih odnosa, nestabilnog zakonodavstva i brojnih drugih izazova u našem radu.

Posebno je istaknuta potreba stalnog osnaživanja stručnjaka kroz edukaciju, superviziju i neovisni stručni nadzor, ali prije svega kroz ravnomjernu i pravednu podjelu posla na razini cijelog sustava socijalne skrbi.

Sastanak je bio prilika i za razmjenu mišljenja o aktualnim događajima u praksi, negativnoj javnoj percepciji djelatnosti socijalne skrbi i socijalnog rada, te mogućim promjenama prema afirmaciji socijalnog rada i cijele djelatnosti.

Upućen je poziv ministrici da prihvati pokroviteljstvo VII Konferencije socijalnih radnika na temu „Sigurna obitelj- stabilno društvo: Obitelj u fokusu socijalnog rada„ koja će se održati u Opatiji od 12.-14. listopada 2016. godine.

Sastanak je bio uspješan. Ministrica je pokazala interes za potrebe, očekivanja i inicijative stručnjaka, te je istaknula kako željene promjene možemo postići samo ako se međusobno povežemo i zajednički djelujemo. U tom smislu dogovorena je daljnja suradnja i uključivanje stručne prakse u procese i aktivnosti koje nas očekuju u narednom razdoblju.