Izvješće VII Simpozija socijalnih radnika

2025

SR_B2_plakat_3VII Simpozij socijalnih radnika s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Praksa socijalnog rada iz perspektive korisnika i stručnjaka“ održan je u hotelu Club Funimation Borik, u Zadru od 14.-16. listopada 2015. godine.

Skup je organiziran od strane Hrvatske udruge socijalnih radnika i Udruge socijalnih radnika Grada Zadra i Zadarske županije pod pokroviteljstvom: predsjednice RH gđe. Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva socijalne politike i mladih, Zadarske županije, Grada Zagreba i Grada Zadra.

Socijalni radnici se zalažu za socijalno-političke i zakonodavne inicijative koje potiču osobni i društveni razvoj, promicanje ljudskih prava i socijalne pravde i jednakost svih građana, uvažavajući prije svega Etički kodeks struke. Stoga je značajan cilj djelovanja socijalnog rada integracija, solidarnost i povezanost s društvom u kojem se odvija praksa socijalnog rada.

Praksa socijalnog rada u RH se početkom 2000-tih postepeno mijenja iz tradicionalnog, uglavnom paternalističkog obrasca pružanja specifične usluge korisniku o kojem odlučuje neko „stručno tijelo“ i koje pretpostavlja provođenje intervencija kojima je cilj sprječavanje ili rješavanje „socijalnih problema“ bez aktivne uloge korisnika, u integrirajući pristup praksi socijalnog rada, uz uvođenje korisničke perspektive.

Simpozij je omogućio sudionicima razmjenu mišljenja, konstruktivne rasprave, primjere najbolje prakse socijalnog rada, pogled na praksu socijalnog rada iz perspektive korisnika i aktivniju ulogu svakog od nas, s ciljem postizanja pozitivnih promjena.

Prvoga dana Simpozija u Velikoj dvorani »Donat« plenarna predavanja održale su Kristina Urbanc – na temu »Multiperspektivnost u suvremenoj praksi socijalnog rada: teorija, praksa i etika uključivanja« – te Tatjana Katkić Stanić – na temu »Što je zajedničko praksi socijalnog rada i Gaussovoj krivulji?«.

Osim toga, tijekom Simpozija održano je 35 izlaganja, 18 radionica i 15 poster prezentacija u okviru najvažnijih tematskih cjelina:

  • Iskustva i primjeri dobre prakse iz perspektive stručnjaka
  • Praksa socijalnog rada iz perspektive korisnika
  • Razvoj prakse socijalnog rada u sustavu socijalne skrbi: mogućnosti i ograničenja
  • Izazovi za praksu socijalnog rada u drugim sustavima (pravosuđe, zdravstvo, školstvo, civilno društvo, vjerske organizacije i dr.)
  • Terenska praksa u obrazovanju socijalnih radnika: perspektiva studenata, nastavnika, stručnjaka i korisnika

Na skupu je sudjelovalo više od 500 stručnjaka, prvenstveno socijalnih radnika, ali i psihologa, socijalnih pedagoga, edukacijskih rehabilitatora, pravnika i drugih stručnjaka zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, zdravstvu, obrazovanju, pravosuđu, tijelima državne uprave, regionalne i lokalne samouprave, akademskoj zajednici, civilnim društvima, vjerskim organizacijama i drugim područjima socijalnog rada.

Na otvorenju Simpozija uz izaslanika predsjednice RH i župana Zadraske županije gosp. Stipu Zrilića sudionike su pozdravili i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba gđa. Višnja Fortuna, izaslanik gradonačelnika Zadra, predstojnik Studijskog centra socijalnog rada u Zagrebu gosp. Nino Žganec i predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika gđa. Štefica Karačić.

Simpozij su obogatili pjesmom i plesom Kulturno umjetničko društvo „Zadarski tanac“ i djeca iz osnovne škole Voštarnica, Zadar.

Radnu verziju zaključaka VII Simpozija socijalnih radnika možete preuzeti OVDJE.

Molimo sve zainteresirane da svoje primjedbe, komentare i nadopune zaključaka dostave na mail adresu husr@zg.t-com.hr.