Inicijativa HUSR-a u svrhu promicanja i zaštite djelatnosti socijalnog rada

1521

Poštovana potpredsjednice Vlade i ministrice,

Potaknuti aktualnom situacijom i neodrživim položajem naše struke u sustavu socijalne skrbi i drugim područjima djelatnosti, molimo Vas da primite na razgovor predstavnike Hrvatske udruge socijalnih radnika .

U privitku (str1 i str2) Vam dostavljamo dopis djelatnika Centra za socijalnu skrb Zagreb Podružnica Dubrava koji smo primili 27.4.2015. godine u kojem su iskazani najvažniji problemi i poteškoće sa kojima se u svome radu susreću socijalni radnici, ali i drugi stručnjaci centara za socijalnu skrb kao ključnih ustanova u sustavu.

Napominjemo, da na iste poteškoće ukazuju i brojni drugi socijalni radnici koji se učestalo obraćaju strukovnoj udruzi očekujući podršku i pomoć u zaštiti digniteta profesije.

Višegodišnje zanemarivanje i zapuštanje sustava socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj destabiliziralo je i oslabilo stručnu praksu što neminovno utječe na učinke našeg rada, a time i na percepiju sustava socijalne skrbi i djelatnosti socijalnog rada u javnosti. Umjesto da dobije aktivnu ulogu u procesu promjene svoje životne situacije, korisnik sve češće postaje gotovo nevidljiv zbog administrativnog pristupa u radu čime se mijenja njegov odnos prema pomagaču i pomoći koju prima. U tom kontekstu aktualnu situaciju u sustavu socijalne skrbi vidimo kao ozbiljnu prijetnju za daljnji razvoj profesije socijalnog rada u Hrvatskoj.

Uvjereni da je učinkovit i kvalitetan sustav socijalne skrbi naš zajednički interes očekujemo, da ćete prihvatiti ovu inicijativu i otvoriti proces promjena koje će omogućiti ostvarivanje ovih ciljeva u suradnji sa strukom.

S poštovanjem,

Predsjednica HUSR-a
Štefica Karačić