Svjetski dan socijalnog rada 2014.

2128

18.ožujka 2014. godine proslavljen je Svjetski dan socijalnog rada zalaganjem za ciljeve utvrđene globalnim planom za socijalni rad i socijalni razvoj (2012.-2016.godine.)

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana socijalnog rada bila je “Socijalne i ekonomske krize- Odgovori socijalnog rada ”
U Republici Hrvatskoj svjetski dan socijalnog rada tradicionalno se obilježava Danom otvorenih vrata u domovima socijalne skrbi i centrima za socijalnu skrb te različitim aktivnostima regionalnih udruga socijalnih radnika, koje na svom lokalnom području organiziraju stručne skupove, javne tribine, radionice i druge prigodne programe usmjerene na promicanje temeljnih načela naše profesije.

Kao središnji događaj obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada Hrvatska udruga socijalnih radnika je u suradnji s Udrugom socijalnih radnika Grada Zagreba i Zagrebačke županije 18.ožujka 2014. godine u Zagrebu održala tribinu i javni skup pod nazivom “Socijalne i ekonomske krize- Odgovori socijalnog rada”.

Tribina je održana u prostorijama Europskog doma s ciljem poticanja dijaloga o važnim profesionalnim pitanjima u razdoblju krize koja snažno obilježava društveni kontekst i pred našu profesiju stavlja brojne izazove.

Tribinu su podržali Predsjednik Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ivo Josipović, Ministarstvo socijalne politike i mladih uz prisustvo potpredsjednice Vlade i ministrice Milanke Opačić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Svi uzvanici su se kratkim govorom obratili sudionicima ističući reformske procese u sustavu socijalne skrbi iskazujući stvarni interes za probleme sa kojima se susreće svakodnevna praksa socijalnog rada, kao i potrebu kontinuirane suradnje na svim razinama.
Na tribini je sudjelovalo oko 200 kolegica i kolega iz svih krajeva Republike Hrvatske.

Pod istim nazivom održan je i javni skup na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, Zrinjevac, gdje su prolaznici imali priliku upoznati se s ulogom naše profesije u zaštiti prava svih ljudi, promicanju pravednosti, solidarnosti, uvažavanju različitosti i aktivnom sudjelovanju svake osobe u procesu željenih promjena.

Program je bio upotpunjen bubnjarskom radionicom, predstavom, pjesmom i plesom.