Svjetski dan socijalnog rada 2015. godine

Socijalni radnici diljem svijeta okupili su se 17.ožujka 2015. godine kako bi obilježili Svjetski dan socijalnog rada zalaganjem za ciljeve utvrđene Globalnim planom za socijalni rad i socijalni razvoj ( 2012.-2016. godine)

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana socijalnog rada bila je „Promicanje dostojanstva i vrijednosti ljudi“.

Neujednačena dostupnost i ciljanost prava i usluga ukazuju na neravnopravan položaj korisnika u sustavu socijalne skrbi. U ovim okolnostima poštivanje načela ljudskih prava i socijalne pravde na kojima je utemeljena naša profesija postaje ozbiljan izazov za praksu socijalnog rada.

U Republici Hrvatskoj ovaj dan obilježen je različitim aktivnostima regionalnih udruga socijalnih radnika, koje su na svom lokalnom području organizirale stručne skupove, javne tribine, radionice i druge prigodne programe usmjerene na promicanje temeljnih načala naše profesije.

Uz podršku Ministarstva socijalne politike i mladih Svjetski dan socijalnog rada i ove godine obilježen je i kao Dan otvorenih vrata u sustavu socijalne skrbi.

Hrvatska udruga socijalnih radnika organizirala je tribinu pod nazivom: „Gdje je (ne)stala socijalna pravda u socijalnom radu?“ koja je održana 17.ožujka 2015. Godine u prostorijama Novinarskog doma s ciljem da se iz perspektive korisnika i stručnjaka ukaže na aktualno stanje u sustavu socijalne skrbi u svrhu osnaživanja struke za socijalnu akciju.

Tribinom je moderirala novinarka Nove TV, Ivana Paradžiković a izlaganja su održali:
Mile Mrvalj i Suzana Ristić, korisnici socijalne skrbi i Štefica Karačić, predsjednica HUSR-a.

Program je upotpunjen izložbom fotografija korisnika Mile Mrvalja.
Na skupu je sudjelovalo oko 150 socijalnih radnika i radnica.

A prigodan pozdravni govor održala je zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš i potpredsjednica Hrvatske komore socijalnih radnika Tatjana Katkić Stanić.

Nekoliko dana poslije, točnije 21.3.2015. godine organizirano je i druženje socijalnih radnika u Gradu madih koje je okupilo oko 40-ak socijalnih radnika/ica. Uz roštilj, zabavno–animacijski program i dobro društvo socijalni radnici imali su se priliku opustiti, upoznati i podružiti.