Simpozij: “Osobe s teškoćama mentalnog zdravlja – integrirani ili nevidljivi članovi društva?”

3703

simpozij_plakat_2

Hrvatska udruga socijalnih radnika uz financijsku podršku Grada Zagreba organizirala je jednodnevni Simpozij pod nazivom „Osobe s teškoćama mentalnog zdravlja- integrirani ili nevidljivi članovi društva?“, koji je se održao 14.travnja 2015.godine s početkom u 10.00 sati u prostorijama Eurospkog doma Jurišićeva 1/1

Simpozij je organiziran s ciljem povećanja osobnih i profesionalnih kapaciteta stručnjaka za skrb o osobama s teškoćama mentalnog zdravlja i poticanje međuresorne suradnje u cilju integriranja socijalnih i drugih usluga usmjerenih prema osobama s teškoćama mentalnog zdravlja.

Moderator ovog stručnog skupa bila je Karolina Martinuš, dipl.soc.radnica zaposlena u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Lobor grad.

A izlaganja su održali:

  1. Dr.sc. Marijana Kletečki Radović- Studijski centar socijalnog rada „Socijalni rad u području mentalnog zdravlja: jučer, danas, sutra“
  2. Mira Pekeč Knežević- Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom „Položaj osoba s psihosocijalnim teškoćama u Hrvatskom svjetlu UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom“
  3. Dr.sc. Paola Presečki- Psihijatrijska bolnica Jankomir „Sagorjevanje njegovatelja oboljelih od Alzheimerove bolesti“
  4. Maja Pletikosa- Dom za psihički bolesne odrasle osobe Sveti Frane „ Šutnja nije (uvijek) zlato“
  5. Dr.sc. Marija Kušan Jukić- Klinika za psihijatriju Vrapče „Psihosocijalne poteškoće osoba starije životne dobi“

Predsjednica HUSR-a Štefica Karačić uvodno je ukazala na aktualnu situaciju i ulogu sustava socijalne skrbi i profesije socijalnog rada u području promicanja i zaštite prava osoba s teškoćama mentalnog zdravlja i njihove socijalne integracije.

Prigodan pozdravni govor imala je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom mr. Višnja Fortuna, predstavnica Ministarstva socijalne politike i mladih Marina Zelić i predstavnica Hrvatska komore socijalnih radnika Silvija Kancijan.

Program je upotpunila glazbena točka „Filmska glazba“ u izvedbi Trio mandoline.

Simpozij je popratilo oko 190 stručnjaka, prvenstveno socijalnih radnika ali i psihologa, socijalnih pedagoga, edukacijskih rehabilitatora, medicinskih sestara i drugih stručnjaka zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, zdravstvu, obrazovanju, pravosuđu, tijelima državne uprave, regionalne i lokalne samouprave, akademskoj zajednici, civilnim društvima, vjerskim organizacijama i drugim područjima socijalnog rada.