zkerkez

486 ČLANCI 0 KOMENTARI

66

Sveti Martin na Muri, 16. – 18.5.2022.

Identitet profesije ne možemo i ne želimo svesti na sistematizaciju, normativne procedure i birokratski habitus. Profesiju socijalnog rada danas je potrebno sagledavati u aktualnom društvenom kontekstu neoliberalizma, menadžerizma i marketizacija, budući da se socijalna država sve više isključuje i odvaja od socijalne skrbi. Stoga je od izrazite važnosti poduzimati sve one profesionalne aktivnosti, na svim razinama profesionalnog djelovanja, koje će ublažavati negativne posljedice ovih procesa. Potrebno je utvrditi kako struka i profesija može pritiske, rizike i ograničenja pretvoriti u prilike za napredak i promjene imajući u vidu važnost holističke perspektive i svijest o dualnim pozicijama same profesije.

Oštro se protivimo reorganizaciji i obliku moći socijalnih radnika kako je to predviđeno u posljednjim zakonodavnim izmjenama. Treba nam sustav koji omogućuje „moć s“ umjesto „moć nad“ korisnicima. To podrauzmijeva promišljanje i uporabu različitih metoda manifestaciji te moći, koja ne zazire od pružanja kako izravnog tako i neizravnog oblika otpora. Stoga ne želimo pristajati na održavanje statusa quo ili sudjelovati u štetnim politikama već biti jasno artikuliran glas društvene i stručne kritike.

Svjedočimo reformskim transformacijama koje ne samo da se nisu se pokazale uspješnima nego ih smatramo ugrožavajućima za korisnike sustava socijalne skrbi. Profesiji socijalnog rada treba istinska i smislena promjena radi dobrobiti korisnika i boljeg pravednijeg društva. Znamo da ukoliko želimo unaprijediti znanost i praksu u socijalnom radu nužno je razvijati nove oblike partnerstava. Oni se ponajprije ogledaju u istraživačkim, praktičnim i korisničkim savezima.

48

Kuća ljudskih prava Zagreb održava jednodnevnu edukaciju, u Zagrebu (3.6.) i Rijeci (10.6.), za prepoznavanje i suzbijanje govora mržnje za mlade od 16. do 30. godine života.

Edukacija je namijenjena mladima zainteresiranim za razumijevanje i borbu protiv govora mržnje. Sudionici ne moraju imati nikakva predznanja. Metode rada su participativne i sastoje se od grupnog rada, samo-refleksije, rada na primjerima kroz radionice i poučavanje o govoru mržnje i slobodi izražavanja.

Cilj edukacije je podići svijest o utjecaju govora mržnje na demokratsko sudjelovanje i europske vrijednosti. Sudionici će na jednodnevnoj radionici učiti o tome što je govor mržnje i kakav utjecaj ima na društvo.

POZIV

760

Na ovoj web stranici nalaze se svi aktualni podaci vezano uz održavanje Konferencije socijalnih radnika od 16. – 18. 5. 2022., prijave Sažetaka (rok 27.4.) i Vaše prijave dolaska na konferenciju.

Produljen je rok za ranu kotizaciju do 4.5.2022.
Sve detalje možete pronaći na web stranici ili kontaktirajte tajnicu HUSR-a  na mobitel 098/229167.

Radujemo se Vašem dolasku.

74

Poštovani kolegice i kolege,

zahvaljujemo vam na profesionalnom i odgovornom radu te želimo miran, sretan i blagoslovljen Uskrs!

Štefica Karačić, predsjednica HUSR-a

289

Svjetski dan socijalnog rada ove godine obilježen je 15.3.2022. godine u hotelu Academia, u Zagrebu pod nazivom “Socijalni rad u Hrvatskoj: nove perspektive“.

Voditeljica Programa je bila: dr.sc. Željka Barić, dipl.soc.radnica

Zbog epidemioloških mjera u dvorani je bilo prisutno do 100 sudionika a preko 300 socijalnih radnika i stručnjaka iz drugih područja djelatnosti pratilo je Program on line.

Nakon uvodnih obraćanja predsjednice Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefice Karačić, predsjednika Hrvatske komore socijalnih radnika Antuna Ilijaša, izv.prof.dr.sc. Marijane Kletečki Radović u ime predstojnice fakulteta Studijskog centra za socijalni rad, izaslanice gradonačelnika grada Zagreba Tomislava TomaševićaMarinke Bakule Anđelić, predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike državne tajnice gđe Marije Pletikose, izaslanice predsjednika Zorana Milanovića, gđe Melite Mulić dodijeljene su nagrade za socijalni rad.

Godišnju nagradu Jakov Kudrić  su dobili:

dipl.socijalna radnica Alenka Bilić

Dom za odrasle osobe Turnić

Centar za socijalnu skrb Čakovec

Plakete su dobili:

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar

Udruga Sunce Novi Marof

Dom za starije osobe Centar iz Zagreba

mag.soc.rada Ivana Azinović Vukelić

dipl.socijalna radnica Dubravka Petrović

Centar za odgoj i obrazovanje Rudolf Steiner Daruvar

Dom za odrasle osobe Zemunik

te Posebno priznanje za inciijativu:“Pravo svakog djeteta na školski obrok“ su dobile izv.prof.dr.sc. Olja Družić Ljubotina, izv.prof.dr.sc. Marijana Kletečki Radović, izv.prof.dr.sc., Ivana Dobrotić, izv.prof.dr.sc. Antonija Petričušić.

U drugom dijelu programa održano je predavanje izv.prof.dr.sc. Ane Opačić na temu „Socijalni rad u centrima za socijalnu skrb kao jezgri profesije socijalnog rada, te panel diskusija koju je moderirala izv.prof.dr.sc. Vanja Branica. Sudionici panel diskusije su bili: Marija Bajan Prokl, Centar za socijalnu skrb Virovitica Danijela Đurak, Udruga za kreativni socijalni rad Olja Družić Ljubotina, Studijski centar socijalnog rada u Zagrebu Zoran Relić, SOS Dječje selo Ladimirevci Nikolina Žuvela, Udruga socijalnih radnika Korčula.

Čestitamo svim dobitnicima!

GALERIJA SLIKA: