Utorak, Srpanj 23, 2019
Naslovnica Authors Članci od zkerkez

zkerkez

296 ČLANCI 0 KOMENTARI

0 42

Duboko smo potreseni tragičnim događajem u Centru za socijalnu skrb Đakovo te smo zgroženi činom njihovog korisnika.

Radnici Centra za socijalnu skrb Koprivnica svom poslu pristupaju odgovorno i savjesno, međutim, izrazito smo uznemireni jer u posljednje vrijeme radimo u atmosferi javnog prozivanja na odgovornost i straha za vlastitu sigurnost. Smatramo da odgovorne osobe, nadležno Ministarstvo, moraju odreagirati na način da isto oštro osude i zaustave, a kako ne bi došlo do novih tragedija.

Ministrica nam je u svom obraćanju poručila: „Ne budimo malodušni, naš poziv uključuje davanje drugima, pomaganje slabijima, razumijevanje tuđih teškoća i po tome smo jedinstveni. Nije to samo profesija, to je i naš način života, života uz one kojima smo mi kao struka potrebni.“ Mi nismo malodušni, svjesni smo izbora svoje profesije, ali to ne podrazumijeva ugrozu vlastitih života. Odgovorno tražimo da nas se kao struku i pojedince zaštiti od verbalnih i fizičkih napada, medijskog linča i govora mržnje.

Trenutno ozračje je posljedica nepovjerenja u sustav kako od strane korisnika tako i onih koji upravljaju tim sustavom, a što je posljednjih mjeseci posebno naglašeno kroz podršku raznim udrugama umjesto da povjerenje prvenstveno bude iskazano stručnim radnicima, pozivanjem javnosti da kritizira rad stručnjaka, prozivanjem radnika Centara za socijalnu skrb na odgovornost čak i onda kada realno ne mogu biti odgovorni.

Tražimo od nadležnih institucija:

 1. Da se radnicima iz sustava socijalne skrb prizna status službene osobe.
 2. Da se koordinira suradnja na razini ministarstava socijalne skrbi, zdravstva, unutarnjih poslova, pravosuđa, obrazovanja, rada, kako odgovornost ne bi spala na jednog čovjeka koji je dužan raditi direktno s rizičnim korisnikom bez odgovarajuće podrške sustava.
 3. Da se izmjeni Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama na način da sustav socijalne skrbi bude uključen u svrhu zaštite najboljeg interesa pacijenata i njihovih obitelji (razmjena nužnih informacija o zdravstvenom stanju pacijenta, uvažavanje procjene stručnjaka o opaženoj promjeni u svakodnevnom funkcioniranju pacijenta/njegove obitelji i odgovarajuća i žurna reakcija zdravstvenih radnika/policije).
 4. Da javne objave i obraćanja Ministarstva u kriznim situacijama na jasan način zaštite radnike socijalne skrbi, a ne da ih se automatski proziva i utvrđuje njihova odgovornost.
 5. Da se Centar za socijalnu skrb ne gleda samo kroz prizmu socijalnog radnika. Sustav socijalne skrbi čine socijalni radnici, pravnici, psiholozi, socijalni pedagozi, administrativni radnici, računovodstveni radnici, vozači, spremačice…
 6. Da se provede najavljeno ukidanje skrbništva po službenoj dužnosti.
 7. Da se uvede beneficirani radni staž prema Zakonu o stažu osiguranja s povećanim trajanjem.
 8. Da se primarno vodi računa o sigurnosti zaposlenika Centara za socijalnu skrb (zaštitarske službe na svim lokacijama, uvođenje skenera metala na ulazu i osiguravajućih kamera, mogućnost tonskog zapisa telefonskih razgovora upućenih na telefonsku liniju Centra, mogućnost uvođenja tihog alarma u kancelarije zaposlenika).
 9. Uređivanje Protokola o postupanju tijekom pripravnosti stručnih radnika CZSS-a i policije (osigurati sigurnost stručnih radnika CZSS-a uz pratnju policijskog službenika), a kako bi se osigurala zaštita dežurnih stručnih radnika.
 10. Da se ujednačeno osiguraju svim Centrima resurse za rad (dovoljan broj zaposlenih, službena vozila nužna za terenski rad, adekvatan prostor za rad…).

Dosadašnja višegodišnja obraćanja radnika iz sustava socijalne skrbi nadležnom Ministarstvu nisu urodila plodom.

U ovom nesigurnom vremenu u kojem se od nas traži da preuzmemo odgovornost za svaki propust koji se dogodi unutar obiteljskog okruženja, očekuje se da preuzmemo odgovornost i za procjenu i predvidimo sve buduće pogreške i događaje, čak i one za koje nemamo prethodnih informacija, mi od osnivača u najmanju ruku očekujemo da preuzme odgovornost za živote svojih radnika.

Radnici Centra za socijalnu skrb Koprivnica

Udruga socijalnih radnika Koprivničko-Križevačke županije i ovim putem izražava sućut obitelji, rodbini, prijateljima i kolegama smrtno stradale socijalne radnice Blaženke Poplašen, te pružamo podršku i molimo za ozdravljenje i oporavak stradalog pravnika Ivana Pavića.

Nakon svega ostaje tuga, razočarenje i strah. Nezaštićeni smo u obavljanju posla koji ima ogromne odgovornosti i rizike, a javnost nas doživljava kao neprijatelje i osobe koje su tu radi sebe, a ne radi korisnika. Obavljamo posao koji nam je država delegirala, te moramo poštivati zakone. Umjesto da budemo partneri sa korisnicima i državom, svoje kapacitete trošimo dokazujući da nismo „uhljebi“, te da želimo pomoći i raditi svoj posao. Žalosno je da sve što se događa ide na štetu onih najslabijih, kojima najviše treba pomoć.

Kao strukovna udruga osuđujemo svaki govor mržnje i bilo kakvo poticanje na nasilje!

Mišljenja smo da je potrebno tražiti odgovornost pojedinca za svoje postupke prije svega. Također je bitna i uloga obitelji koja se svakako zanemaruje (npr. član obitelji može odbiti biti skrbnik, dok socijalni radnik mora prihvatiti ulogu skrbnika po službenoj dužnosti).

Ministarstvo za demografiju, obitelj i socijalnu politiku mora početi vjerovati svojim stručnjacima i štititi ih, kako bi nam i javnost počela vjerovati.

I na kraju, krajnje vrijeme je da se sustav unaprijedi, da se akumulirani problemi počnu rješavati, a ne trpati pod tepih, te da se barem pokušaju prevenirati ovakve tragedije.

Sa poštovanjem,

 

UDRUGA SOCIJALNIH RADNIKA
KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

0 34

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež (USZM), povodom napada na stručnjake  Centra za socijalnu skrb Đakovo, koji je doveo do smrtnog ishoda, kolegice, socijalne radnice, Blaženke Poplašen te ozljeđivanja pravnika Ivana Pavića, želimo izraziti sućut te solidarnost sa čitavom strukom socijalnog rada.

Socijalni radnici su iznimno važan dio sustava u pomoći najugroženijem djelu građana, a posebno  u slučajevima u kojima su djeca i mladi te bez njihovog profesionalnog stručnog doprinosa u radu s djecom, niti jedan sustav, a pogotovo sustav pravosuđa ne može funkcionirati.

Smatramo nedopustivim da je struka socijalnog rada sustavno preopterećena i potplaćena te učestalo izložena napadima u javnosti bez podrške i zaštite sustava. USZM podržava prijedloge komore socijalnih radnika. U sustavu socijalne skrbi uz socijalne radnike su i stručnjaci, socijalni pedagozi, psiholozi i pravnici koji timski rade na slučajevima zaštite i pomoći pa stoga sagledavanje svih osoba i profesija bilo bi nužno postaviti  definiciju službene osobe u kazneno pravo.

Kao nevladina organizacija sudaca, pravnika, ali i svih stručnjak za djecu i mlade pa time i socijalnih radnika vrlo rado ćemo pomoći ili podržati u ostvarivanja Vaših zahtjeva pri nadležnim institucijama i upravnim tijelima. Primite naše izraze iskrene sućuti za socijalnu radnicu Blaženku Poplašen te izražavamo želje za brz oporavak pravnika Ivana Pavića.

S poštovanjem,

Dr.sc.Lana Petö Kujundžić, sutkinja
predsjednica USZM-a

0 51

Poštovani članovi,

povodom tragičnog događaja u CZSS Đakovo, 10.srpnja 2019.god. održan je na inicijativu premijera Andreja Plenkovića sastanak u Vladi RH kojem su prisustvovali ministrica Nada Murganić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić, predsjednica Sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić, predsjednik Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš i drugi.

Na sastanku je Premijer upoznat sa stanjem u sustavu socijalne skrbi, te sa rizicima kojima se zaposlenici u sustavu socijalne skrbi svakodnevno susreću.

Nakon konstruktivnog razgovora svih sudionika doneseni su slijedeći zaključci:

 1. Žurna izmjena Kaznenog zakona i stjecanje statusa službenih osoba za stručne djelatnike u sustavu socijalne skrbi. U tijeku je izmjena Kaznenog zakona stoga konkretne akcije možemo očekivati u bližoj budućnosti.
 2. Poboljšanja u sustavu fizičke zaštite djelatnika u Centrima za socijalnu skrb.
 3. Poboljšanja komunikacije i suradnje drugih sustava sa sustavom socijalne skrbi. Sustav socijalne skrbi nije jedini odgovoran za rješavanje društvenih problema. Suradnja svih sustava je jedini put!
 4. Rasterećenje Centara za socijalnu skrb u pogledu javnih ovlasti.

Zahvaljujemo Premijeru na spremnosti da sudjeluje i pomogne u rješavanju problema koji dugi niz godina muče sustav socijalne skrbi.

 

0 37

Hrvatska udruga socijalnih radnika u ime svih svojih članova upućuje iskrenu sućut članovima obitelji i rodbini smrtno stradale socijalne radnice Blaženke Poplašen kao i svim djelatnicima Centra za socijalnu skrb Đakovo.

Ovaj tragičan događaj upozorava nas na važnost zaustavljanja nasilničkog ponašanja i sustavniju umreženost ustanova i službi koje uz centre za socijalnu skrb rade s najosjetljivijim skupinama ljudi.

Stoga se zalažemo za osudu i zaustavljanje govora mržnje kako prema korisnicima i stručnjacima tako i prema sustavu u cjelini.

Predsjednica HUSR-a
Štefica Karačić, dipl.soc.radnica

0 45

ĐAKOVO (TU) – Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić uputio je izraze sućuti i solidarnosti nakon ubojstva i ranjavanja u Centru za socijalnu skrb u Đakovu, koje prenosimo u cijelosti:

Sve nas je duboko potresao tragičan događaj u kojem je 9. srpnja ove godine u Centru za socijalnu skrb u našem gradu Đakovu, na svom radnom mjestu ubijena socijalna radnica Blaženka Poplašen, a teško ranjen pravnik istoga Centra, Ivan Pavić. Izražavamo svoju duboku sućut žalujućoj obitelji i rodbini pokojne Blaženke, kao i svim djelatnicima đakovačkoga Centra za socijalnu skrb. Sa svima se kao vjernici ujedinjujemo i u duhovnoj snazi molitve za njezin pokoj. Na poseban se način povezujemo i u molitvama za ozdravljenje teško ranjenoga Ivana Pavića. Njemu i njegovoj obitelji izražavamo svoju blizinu i solidarnost.

Ovaj nas događaj, nažalost na krajnje tragičan način, snažno upozorava na važnost socijalnih službi te na veliku zahtjevnost i delikatnost njihova rada. Upravo se te službe u sve većem broju moraju suočavati sa životnim stvarnostima ljudi koji se nalaze u najrazličitijim potrebama, problemima i opasnostima, bilo da je riječ o djeci, mladima ili odraslima i starima. Zato je cijela društvena zajednica pozvana pružiti adekvatna sredstva i oblikovati što jasniji i učinkovitiji sustav potreban za njihov rad. U tom je kao jedno od neizostavnih pitanja uključeno i pitanje sigurnosti i zaštite samih socijalnih radnika, jer je riječ o radu koji često uključuje izuzetno osjetljive i rizične situacije, od onih duboko emotivnih, koje „slamaju srce“, do nasilničkoga ponašanja, koje je potrebno obuzdati i zaustaviti. Sve to, kako vidimo, iziskuje još mnogo veću pozornost i sustavniju umreženost djelovanja ustanova i službi koje su, uz centre za socijalnu skrb, uključene u rješavanje teških i osjetljivih životnih stanja sve većeg broja osoba.

Dok izražavamo svoju solidarnost s vapajima i molbama brojnih djelatnika i službi za socijalnu skrb, nadamo se da će odgovorni u našem društvu donijeti odgovarajuća rješenja za poboljšanje uvjeta njihova rada. Naša Đakovačko-osječka nadbiskupija nastojat će kroz svoje redovito pastoralno djelovanje, a osobito preko doprinosa svojih ustanova i službi (kao što su dva bračna i obiteljska savjetovališta, Savjetovalište za žrtve obiteljskoga nasilja i druge) u konkretnim slučajevima pružati svoj obol u traženju najprikladnijih rješenja, kroz razne oblike preventivnog djelovanja te promicanja općeg dobra. Danas, s posebno dubokim osjećajem solidarnosti, izražavamo svoju spremnost i nadalje, još više i sustavnije, partnerski surađivati s drugim ustanovama brige za čovjeka u podizanju kulture života u našem društvu.

Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki

0 63

Svi mediji u Republici Hrvatskoj izvijestili su i još uvijek izvještavaju javnost o tragičnom događaju u Đakovu u kojem je naša kolegica socijalna radnica ubijena, a kolega pravnik teško ranjen i bori se za život. Stručni radnici stradali su od dugogodišnjeg korisnika kojem su pružali podršku i pomoć. Svojim odgovornim radom štitili su upravo njegova prava.

Nakon tragičnog događaja društvene mreže, medijski portali prenose komentare nezadovoljnih korisnika sustava u kojem ni više ni manje podržavaju tragični čin i prenose poruke mržnje prema sustavu koji štiti najranjivije članove društva.

Samo neki od komentara jesu: „lagao bih kad bih rekao da mi je žao”, „ubojica treba biti proglašen ponosom Hrvatske” „ubojici skidam kapu” „socijalni radnici bi  ovo trebali shvatiti kao upozorenje”, „dobili su što su zaslužili”.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatska komora socijalnih radnika, Hrvatska udruga socijalnih radnika, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, oštro osuđuju ovakve natpise i pozivaju sve građane i institucije, medije, portale kao i naše korisnike da se ovakvi govori mržnje prijavljuju za
to nadležnim institucijama.

Socijalni rad i njegovi nositelji socijalni radnici kao i drugi stručnjaci u sustavu socijalne skrbi educirani su i osposobljeni za rad s najtežim skupinama korisnika, motivirani su i senzibilizirani za potrebe korisnika, svoja znanja i vještine ulažu u poboljšanje skrbi za korisnike o kojima brinu: djeci koja žive u riziku, mladima, starijim osobama, osobama s invaliditetom, žrtvama svih oblika nasilja, bolesnima, ostavljenima. Ustanove za socijalnu skrb u svojim lokalnim zajednicama pokretač su brojnih akcija unaprijeđena kvalitete života građana, potiču socijalne promjene, ukazuju na važnost međuljudskih odnosa, a što je u skladu sa Etičkim kodeksom socijalnih radnika.

Ovim putem osuđujemo svaki govor mržnje, svaku uvredu, klevetu koja je usmjerena na sustav i njegove stručnjake, koji u uvjetima visokih rizika osiguravaju skrb i brigu za svoje korisnike.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
Hrvatska komora socijalnih radnika
Hrvatska udruga socijalnih radnika
Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske

APEL

0 32

Obitelji ubijene gđe Blaženke Poplašen izražavano sućut povodom velikog gubitka koji su pretrpjeli. Suosjećamo sa svim zaposlenicima u CZSS Đakovo uz nadu da će njihov kolega Ivan Pavić uspješno oporaviti i vratiti se svom poslu.

OCD DELFIN Pakrac priključuje se svim onima koji oštro osuđuju svaki oblik nasilja i pozivaju sve u sustavu da se konačno počnu primjenjivati zakoni i mjere koji će biti daleko restriktivnije  prema počiniteljima nego što su to sada.

Da li se je tragedija moga izbjeći? Možemo sada lamentirati. Jedan život je izgubljen. Blaženkina obitelj je ostala u boli i tuzi, a Ivanova obitelj, prijatelji i suradnici  živi u nadi da će se oporaviti.

Koliko još  Blaženki, žena i  muškaraca koji su odabrali biti socijalni radnici i posvetili  se pružanju pomoći i podrške onima koji to nisu u stanju i/ili ne mogu sami učiniti će biti ubijeno dok se konačno ne stane na kraj nasilju koje je u RH malo je reći eskaliralo.  Nasilje je postalo uobičajen način ponašanja i komuniciranja u svim sferama života: obiteljsko, nad ženama, među djecom  i mladima, na sportskim trenima, na radnom mjestu, institucionalno. Kada se događa tamo nekome onda je lakše okrenuti glavu, napraviti se da ne vidimo i ne čujemo i to nas je dovelo  i do ovog tragičnog događaja u Đakovu.

Sustav ne može biti učinkovit ako će se izricati opomene ili najmanje zapriječene kazne. Istovremeno sustav čine ljudi koji često puta zbog ovog ili onog razloga propuste biti odgovorni i nasilnicima progledaju kroz proste zbog obitelji i/ili člana obitelji koje je o njemu ovisan.

Hoće li ova tragedija dovesti do toga da u obrazovnom kurikulumu imamo i odgoj za nenasilje, mir, toleranciju, prihvaćanje drugih i drugačijih? Teško. Neadekvatne promjene obrazovnog programa, mijenjanje zakona i njihovo ne primjenjivanje ostavljaju puno prostora za manipuliranje i podilaženje. Do kada ćemo to prihvaćati?!

Članice, članovi, volonteri i volonterke OCD DELFIN Pakrac

0 38

U ime Unije Socijalnih Radnika Kosova izražavamo iskrenu sućut obitelji naše drage kolegice Blaženke. Kolegi Ivanu želimo brzo ozdravljenje i oporavak!

S Vama smo u mislima i duhom. Svoju  podršku, bliskost i suosjećanje dijelimo sa svima Vama drage kolegice i kolege, socijalni radnici i vjerujemo, nadamo se i zagovaramo promjene i bolje sutra.

Vaši: Mentor Boja (predsjednik UPSK) i kolege iz socijalnog rada s Kosova.

0 27

Ženska soba – Centra za seksualna prava, nastavno na ubojstvo socijalne radnice Blaženke Poplašen i pokušaj ubojstva socijalnog radnika Ivana Pavida u Centru za socijalnu skrb Đakovo, ovim putem želi upozoriti na sve nedostatke unutar sustava socijalne skrbi, prvenstveno u pogledu zaštite zaposlenica i zaposlenika.

Događaj u Centru za socijalnu skrb Đakovo još je jednom pokazao kako socijalne radnice i radnici te ostale stručne djelatnice i djelatnici unutar sustava socijalne skrbi rade u iznimno opasnim uvjetima, bez adekvatne zaštite i bez ozbiljnog shvadanja i procesuiranja nasilja koje im se svakodnevno događa na radnim mjestima.

Oštro osuđujemo svaki oblik nasilja, ali i ne postupanje nadležnih institucija u odnosu na zaprimljene prijave od strane ubijene socijalne radnice. Nažalost, i ovo je primjer u kojem se nasilje toleriralo i u kojem nasilnik nije pravovremeno i adekvatno sankcioniran. Djelatnice i djelatnici institucija i organizacija civilnoga društva koje rade na problematici nasilja u obitelji ved godinama upozoravaju na neadekvatnu zaštitu na radnom mjestu, kao i na nasilje kojemu su izloženi.

Nadamo se kako de zahtjevi Hrvatske socijalne komore koje u potpunosti podržavamo, a koji se odnose na žurnu izmjenu Kaznenog zakona i stjecanje statusa službenih osoba za stručne djelatnike i djelatnice u sustavu socijalne skrbi, poboljšanje u sustavu fizičke zaštite djelatnika i djelatnica u Centrima za socijalnu skrb, poboljšanja komunikacije i suradnje drugih sustava sa sustavom socijalne skrbi i rasteredenje Centara za socijalnu skrb u pogledu javnih ovlasti, biti provedeni u što kradem roku.

Ovim putem, još jednom, izražavamo najdublje suosjedanje s obiteljima i kolegicama i kolegama žrtava ovog strašnog zločina i nadamo se brzom i uspješnom oporavku pravnika Ivana Pavida.

S poštovanjem,
tim Ženske sobe – Centra za seksualna prava