Nedjelja, Ožujak 24, 2019
Naslovnica Authors Članci od zkerkez

zkerkez

268 ČLANCI 0 KOMENTARI

0 63

Hrvatska udruga socijalnih radnika već tradicionalno obilježava Svjetski dan socijalnog rada. Ovogodišnja proslava bila je 19.03.2019.godine u hotelu Sheraton na temu „Promicanje važnosti ljudskih odnosa.

Na stručnom skupu predavanje na temu „Koliko dobro razumijemo jedni druge?“ održao je Bruno Šimleša, hrvatski pisac i kolumnist.

Nakon čega je slijedila  svečana dodjela nagrada HUSR-a  koju Hrvatska udruga socijalnih radnika već četvrtu godinu za redom uručuje socijalnim radnicama i socijalnim radnicima koji su svojim stručnim i/ili znanstvenim radom osobito doprinijeli ili doprinose razvoju i afirmaciji profesije socijalnog rada, te ustanovama socijalne skrbi i udrugama civilnog društva koje su se istaknule kvalitetom socijalnih usluga ili inovativnošću svojih programa u interesu korisnika.

Nagrade su dodijeljene prema Pravilniku o dodjeli nagrada HUSR-a u tri kategorije:

Počasnu nagradu Tatjana Marinić  dobila je prof.dr.sc. Marina Ajduković

Godišnja nagrada Jakov Kudrić uručena je: univ.mag.sanit. publ. Nataši Koražija, Centru za socijalnu skrb Samobor i Osječkom centru za inkluziju.

Dok su Plakete HUSR-a ove godine uručene Zorici Drandić, Vesni Lepen Vidrač, Valentini Dimitrov Novosel, Katoličkoj udruzi Veronikin rubac, Udruzi Mogu, Udruzi Novi put i Udruzi sv. Ana

Na skupu je sudjelovalo preko 400 socijalnih radnika i drugi stručnjaka iz sustava socijalne skrbi i drugih područja djelatnosti, naši suradnici, predstavnici resornog  ministarstva,  jedinica lokalne i regionalne samouprave i druge zainteresirane osobe.

Pozdravnim govorom prisutnima su se obratili predsjednica HUSR-a Štefica Karačić, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika mr.sc. Antun Ilijaš, predstavnica Studijskog centra socijalnog rada, prof.dr.sc. Kristina Urbanc, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, izaslanica ministrice za demografiju,obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Pletikosa i predsjednica saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr.sc. Ines Strenja.

U suradnji s resornim ministarstvom Svjetski dan socijalnog rada i ove godine  se obilježio i kao Dan otvorenih vrata u sustavu socijalne skrbi. Tim povodom socijalni radnici u cijeloj zemlji organizirali su stručne skupove i druge aktivnosti s ciljem promicanja vrijednosti ljudskih odnosa u svim  područjima života.

0 184

Socijalni radnici širom svijeta obilježavaju 19.ožujka 2019. godine Svjetski dan socijalnog rada pod zajedničkom nazivom „Promicanje važnosti ljudskih odnosa“.

Usmjeren na čovjeka i njegove potrebe socijalni rad djeluje tamo gdje se odvijaju odnosi među ljudima i zalaže se za promjene koje mogu povećati dobrobit „ slabijih „ i ukupnu kvalitetu života u nekom društvu.

Svojim djelovanjem u zajednici socijalni radnici trajno propituju društvene odnose i promiču socijalnu pravdu kao temeljno načelo profesije pri čemu nailaze na stalna ograničenja i traže saveznike na tom putu.

Kao ključna profesija u sustavu socijalne skrbi djelatnost socijalnog rada u Hrvatskoj često je izložena javnim kritikama kojima se na jednostran, neobjektivan i površan način kroz medije vrednuje rad socijalnih radnika i stvara klima nepovjerenja prema djelatnosti o čemu smo ponovno svjedočili proteklih dana.

Potaknuti aktualnom situacijom obilježavanje Svjetskog  dana socijalnog rada vidimo kao priliku da se snažnije založimo za zaštitu svoga profesionalnog digniteta.

Svjesni vlastite društvene uloge i profesionalne odgovornosti socijalni radnici očekuju nužne promjene koje će unaprijediti sustav socijalne skrbi, poboljšati položaj i zaštitu korisnika i osigurati primjerene uvjete za stručni rad.

Da bi to postigli trebamo žurno zapošljavanje novih stručnjaka, kontinuirano dodatno stručno usavršavanje, adekvatne prostorne i tehničke uvjete ali i promjene na razini međuresornih odnosa koji snažno utječu na našu djelatnost.

U skladu s etičkim kodeksom struke posebno se zalažemo za poštivanje prava socijalnih radnika na neovisno profesionalno djelovanje oslobođeno svakog pritiska i „vanjskih„ intervencija.

Hrvatska udruga socijalnih radnika čestita svim socijalnim radnicama i socijalnim radnicima Svjetski dan socijalnog rada.

Udruga socijalnih radnika osječko-bartanjske županije, povodom Svjetskog dana socijalnog rada, organizira jednodnevni stručni skup na temu „Manipulacija djecom i sustavom – prepoznajemo li emocionalno zlostavljanje djece“ koji će se održati dana 22. ožujka 2019. godine u Osijeku na Pravnom fakultetu u vremenu od 8 do 16 sati.

PRIJAVA: sudionika je OBAVEZNA.

Rok za prijavu je 19.03.2019. godine
Prijave se vrše na email: helenakristek@gmail.comtijana.vidakovic@gmail.com

KOTIZACIJA:
Uključuje pravo sudjelovanja u svim aktivnostima skupa, osvježenje i zakuska u pauzama.
Kotizacija : 100,00 kn, a za članove udruge socijalnih radnika je 50,00 kn

Kotizaciju NE plaćaju pozvani izlagači.
Kotizacija se uplaćuje na žiro-račun Udruge socijalnih radnika osječko-baranjske županije, IBAN: HR5723900011100184194.

Potvrdu o plaćenoj kotizaciji potrebno je dostaviti Udruzi socijalnih radnika osječko-baranjske županije putem fax-a: 031 554 367 ili na gore navedene email adrese.

Kontakt osobe:
Helena Kristek: 091 162 76 47
Tijana Vidaković : 031 400 126

BODOVANJE:
Održavanje Stručnog skupa biti će prijavljeno Hrvatskoj komori socijalnih Radnika i Hrvatskoj psihološkoj komori.

Potvrde o sudjelovanju biti će uručene svim sudionicima.

PROGRAM

Poštovani kolege i kolegice, poštovani suradnici!

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, pozivamo vas na V regionalni simpozij „Promicanje važnosti ljudskih odnosa“ koji će se održati u Varaždinu (Hotel Turist, Aleja kralja Zvonimira 1), dana 15. ožujka 2019. godine, u vremenu od 9.00 do 17.30 sati.

Svjetski dan socijalnog rada  obilježava se svake godine trećeg utorka u ožujku, a ove godine pada na dan 19. ožujka. Tema obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada ove godine  je „Promicanje važnosti ljudskih odnosa“  i u skladu je s Globalnim planom za socijalni rad i socijalni razvoj.

Cilj održavanja regionalnog simpozija je poticanje na razmišljanje o kvaliteti suradnje među stručnjacima kao pretpostavci suradnje s građanima i korisnicima socijalnih usluga. Kroz simpozij će se govoriti o izazovima suradnje među profesijama u pružanju socijalnih usluga u zajednici, a bit će i prilika za međusoban susret različitih profesija koje nerijetko rade s istim korisnicima, ali prečesto bez dovoljno koordinacije i poznavanja specifičnih procedura ili profesionalnih specifičnosti.

 

PRIJAVA

Prijava sudionika je obvezna. Rok za prijavu je srijeda , 6. ožujka 2019. godine.
Prijavnicu možete ispuniti putem prijavnog obrasca:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdbaZExl_Kvk3ecWbu6HmSI2yVIxaH7seXJ9ebCNEgzyFsT1w/viewform

 

KOTIZACIJA

Kotizacija uključuje pravo sudjelovanja u svim aktivnostima  simpozija, ručak i osvježenje u pauzama.

Kotizacija:  250,00 kuna, a za članove udruga socijalnih radnika je 200,00 kuna .

Pozvani  izlagači ne plaćaju kotizaciju.

Kotizacija se uplaćuje na žiro račun Udruge socijalnih radnika Varaždinske županije, IBAN: HR8323600001101739232.

Potvrdu o uplaćenoj kotizaciji potrebno je dostaviti Udruzi socijalnih radnika Varaždinske županije putem fax-a ili e-maila.

 

PODACI ZA KONTAKT:

Ivančica Koren – 098 904 2007
Maja Zimić Kovšca – 091/5366 713
fax: 042 613 601

e-mail: socijalniradnici.vz@gmail.com

 

BODOVANJE

Održavanje skupa prijavit će se Hrvatskoj komori socijalnih radnika, Hrvatskoj psihološkoj komori i Hrvatskoj liječničkoj komori  radi bodovanja stručnog usavršavanja u skladu s Pravilnikom o sadržaju, rokovima i postupku trajnog usavršavanja i provjere stručnosti.

Svim prijavljenim sudionicima će se uručiti potvrde o sudjelovanju.

0 56

Hrvatska udruga socijalnih radnika u suradnji s Udrugom socijalnih radnika Osječko-baranjske županije, Institutom za novu evangelizaciju „Ivan Pavao II“ Đakovačko-osječke nadbiskupije i Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu organizirala je regionalni Simpozij na temu: „Socijalni rad u procesima deinstitucionalizacije i u uvjetima siromaštva“.

Simpozij se održao 28. – 30.5.2018.godine u Osijeku, J. J. Strossmayera 58 (dvorana Vikarijata đakovačko-osječke nadbiskupije). 

Cilj ovog regionalnog Simpozija bio je profesionalno osnaživanje socijalnih radnika, razvoj i unapređenje djelatnosti  socijalnog rada, razmjena iskustava dobre prakse, širenje i implementacija socijalnih usluga, jačanje sustava socijalne podrške i međuresorne suradnje, promicanje prava posebno osjetljivih skupina i poboljšanje  kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Tijekom Simpozija sudionici su se imali priliku  upoznati s djelovanjem lokalnih dionika u socijalnoj skrbi sa područja Osječko-baranjske i drugih županija s naglaskom na resursima, socijalnim intervencijama, specifičnostima i neodgovorenim potrebama u lokalnim zajednicama.

Na skupu je sudjelovalo više od 120 sudionika koji su ostvarili bodove pri Hrvatskoj komori socijalnih radnika.

0 42

Prvi Regionalni Simpozij na temu: „SINERGIJA POTREBA I PRAKSE SOCIJALNOG RADA U LOKALNOJ ZAJEDNICI“ održao se 27.-28.04.2017. godine u Dubrovniku (Grand Hotel Park, Šetalište kralja Zvonimira 39).

Simpozij je održan u organizaciji Hrvatske udruge socijalnih radnika, Udruge socijalnih radnika Dubrovnik i Centra za socijalnu skrb Dubrovnik.

Cilj održavanja regionalnog Simpozija je razvoj i implementacija socijalnih usluga, stvaranje novih odnosa i suradnje, inovacija u socijalnoj skrbi koja uključuje nove strategije, koncepte, ideje, procese i  usluge u svrhu odgovaranja  potrebama lokalne zajednice.

Sudionici su se imali priliku upoznati sa djelovanjem lokalnih dionika u socijalnoj skrbi sa  područja Dubrovnika, Splita, Korčule i Metkovića sa naglaskom na resursima, socijalnim intervencijama, specifičnostima i neodgovorenim potrebama u lokalnim zajednicama.

Simpozij je bio prilika za diskusiju da unatoč istim načelima, principima i zakonima, praksu socijalnog rada određuju još neke, sasvim  specifične okolnosti.

Na drugom danu Simpozija sudionici su imali priliku sudjelovati u radionicama koje su se bavile  neusklađenostima između zahtjeva vezanim uz posao i okoline što dovodi do profesionalnog stresa.

Simpozij smo  zaključili s pogledom u budućnost: inovacije u socijalnim mrežama kao odgovor na konkretne potrebe, nove ideje i suradnje koje doprinose unaprjeđenju sustava  te ulogom strukovnih udruga u kreiranju takve budućnosti

Na Simpoziju je sudjelovalo više od 100 stručnjaka iz područja socijalne skrbi zaposleni u ustanovama socijalne skrbi, zdravstvu, tijelima državne uprave, regionalne i lokalne samouprave, pravosuđa, obrazovanja, organizacijama civilnog društva, vjerskim organizacijama itd.

0 44

Hrvatska  udruga  socijalnih radnika  sudjeluje  kao  partner  u provedbi  EU projekta  pod nazivom :    m-Aktiv – mentorstvom i aktivacijom  do  integracije.

Nositelj  projekta je  Institut za razvoj  tržišta rada.
Projekt se financira  sredstvima  Europske unije iz  Europskog socijalnog fonda.
PT1: Ministarstvo  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu  politiku
PT2:  Hrvatski  zavod za zapošljavanje

Cilj projekta  je ublažavanje  negativnih posljedica nezaposlenosti i socijalne isključenosti korisnika prava na  Zajamčenu  minimalnu  naknadu.

Jačanje  kapaciteta  stručnjaka  koji rade  s nezaposlenim  osobama  u svrhu unaprjeđenja usluga  povezanih s pristupom tržištu rada  i socijalnim  uključivanjem.

Trajanje projekta: lipanj 2018. do lipnja 2020. godine.

Područje provedbe: Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Sisačko-moslavačka, Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska i Bjelovarsko-bilogorska  županija.

Suradnici na projektu: centri za socijalnu skrb,  zavodi  za  zapošljavanje, organizacije  civilnog društva,  jedinice lokalne samouprave.

Korisnici: 60 nezaposlenih osoba i 60 stručnjaka / predstavnika  OCD, CZSS, HZZ,  JLS  (po 10  korisnika  i 10  stručnjaka  sa područja  svake  županije).

Projektom će se osigurati  odabir korisnika, karijerno savjetovanje, usavršavanje i  socijalno mentorstvo za korisnike  ZMN, te će se oformiti neformalna mreža socijalnih mentora  kroz razvoj  programa i edukaciju  stručnjaka.

Opis projekta: Projekt je zamišljen  kao razrada  primjenjivog modela socijalnog mentorstva  na lokalnoj razini i u direktnom radu s korisnicima. Pripremom programa/modela  pružanja usluge  kao i pripremom programa edukacije  osigurati će se detaljni  hodogram  i upute  primjenjive u svim lokalnim sredinama u sklopu rada  organizacija  civilnog društva ili institucija  koje rade s korisnicima  zajamčene  minimalne  naknade (centar za socijalnu skrb  i  Zavod za zapošljavanje).  Uspješno osmišljen i proveden projekt koji uključuje i pilot testnu fazu  će predstavljati dobru praksu  za  implementaciju  socijalnog mentorstva u  redovnu praksu.

Sudionici edukacije (socijalni radnici  CZSS ,  savjetnici HZZ, predstavnici JLS  i OCD-a) će stečena znanja i vještine  pružanja usluge  socijalnog mentorstva  primjenjivati i dalje u svom  radu s nezaposlenim  i socijalno isključenim osobama.

Edukacija  stručnjaka/socijalnih radnika  uključenih  u projekt  biti će bodovana od strane  Hrvatske  komore socijalnih radnika.

Edukacijom  trenera  za trenere  osigurati će se  prijenos znanja i vještina  za  pružanje  usluge  socijalnog mentorstva  na  ovim i  drugim  područjima RH.

Stručna  i druga  javnost  biti će informirana o projektu, njegovim  učincima i prednostima socijalnog mentorstva  kao modela  stručnog rada s radno sposobnim korisnicima novčanih naknada na Okruglim  stolovima  koji će biti organizirani  na  području provedbe  projekta.

0 28

8 -11 September 2019
Vienna

Registration 

 

Dear members of IFSW Europe,

I am delighted to invite you to start your registration for the IFSW European Conference in Vienna: “Social Protection and Human Dignity”.

You are also invited also to submit your abstract for the conference.

All the information about the conference are available on the Conference website: www.ifsw2019.com

The Austrian Association of Social Work (OBDS) will arrange a special program for students in cooperation with FH Campus Vienna.

You can find all the details on the conference website. We invite you to promote the conference between your members and publish it on your website.  

If you have any question or you need support, please do not hesitate to contact me.

 

Looking forward meeting you in Vienna,

Ana
____________________
Ana RĂDULESCU, Ph.D
President IFSW Europe

(004) 0745 139 747
europe.ifsw@ifsw.org
ana.radulescu@gmail.com
http://ifsw.org

 

 

 

0 1958

Povodom  Svjetskog dana socijalnog rada 19. ožujka 2019 . godine  od 11.00 do 14.30 sati  u Hotelu Sheraton u Zagrebu, Kneza Borne 2. Hrvatska udruga socijalnih radnika organizira stručni skup pod nazivom „Promicanje  važnosti ljudskih odnosa“

Skup  započinje  uvodnim obraćanjima uzvanika i prigodnim  programom  nakon  kojeg  ćemo  imati  priliku  čuti  zanimljivo i poticajno predavanje  na temu: „Koliko dobro razumijemo jedni druge?„ koje će održati Bruno Šimleša, hrvatski pisac i kolumnist.

Središnja aktivnost ovog skupa je svečana dodjela nagrada HUSR-a istaknutim stručnjacima pojedincima, ustanovama socijalne skrbi i organizacijama civilnog društva koji su svojim djelovanjem doprinijeli razvoju i afirmaciji profesije socijalnog rada i čiji je rad prepoznat kao opće dobro i od posebnog značaja  za profesiju  i društvo u cjelini.

Na skupu očekujemo  sudjelovanje  socijalnih radnika i drugih stručnjaka iz sustava socijalne skrbi i drugih područja djelatnosti, naših cijenjenih suradnika, predstavnika resornog ministarstva, jedinica lokalne i regionalne samouprave, medija i drugih  zainteresiranih osoba.

U suradnji s resornim ministarstvom Svjetski dan socijalnog rada tradicionalno obilježavamo i kao Dan otvorenih vrata u sustavu  socijalne  skrbi . Tim povodom  socijalni radnici  u cijeloj zemlji organizirati će  stručne skupove i druge aktivnosti s ciljem  promicanja  vrijednosti ljudskih  odnosa u svim  područjima   života.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati tajnicu HUSR-a, Cvitu Šimić, na broj tel: 01/4550 758, mob: 098/229 167 ili mail: husr@husr.hr

PROGRAM